S tímto lososem s medovou hořčicí je oběd hotový z 6 ingrediencí za 20 minut. Díky tomu, že se peče v troubě máte volné ruce na přípravu salátu nebo jiné přílohy.
Tipy na pečeného lososa
- Použijte kvalitního lososa. Ten nejlevnější filet u pultu s rybami, který vypadá, že už zažil lepší časy, zažil lepší časy. Staré ryby se nedají nijak vylepšit. Jak to poznáte? Nejlépe tak, že si k němu přičichnete. Pokud je silně cítit rybinou (nebo něčím horším), nekupujte ho.
- Lososa nepřepečte. Nepečte lososa, dokud se úplně nerozpadne, to je špatně. Když pečené filety lososa vyndáte z trouby, měly by být uprostřed ještě trochu propečené. Ve zbytkovém teple se budou dál péct a budou dokonalé, až je půjdete jíst.
Co se podává k lososu
Jako jednoduchý oběd se hodí čerstvý zelený salát a kopeček vařené rýže.
Pokud chcete být trochu náročnější, vyzkoušejte salát z čekanky se zelenými olivami, okurkový salát nebo klasický bramborový salát.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 20 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 80 až 900 g filetů z lososa
- 3 lžíce medové hořčice
- 3 stroužky česneku, mletého
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- V malé misce rozšlehejte medovou hořčici, česnek, 2 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu, kopr a sůl.
- Pekáč vyložte alobalem.
- Filety z lososa potřete z obou stran olivovým olejem.
- Filety položte kůží dolů (pokud máte filety s kůží).
- Pomocí štětce potřete horní stranu filetů směsí medové hořčice.
- Vložte lososa do trouby a pečte ho 8 až 10minut.
- Nevadí, když je losos uprostřed ještě trochu syrový, po vyjmutí z trouby ho zbytkové teplo dopeče.