Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou jako naprosto dokonalý dezert se hodí k příjemnému ovocnému růžovému vínu.

Na 5 porcí budete potřebovat:

Makovo – tvarohové noky:

  • 300 g měkkého tvarohu nejlépe farmářského (v Našem Gruntu jej mají v kelímku, v supermarketu vemte tvaroh zabalený v papíru)
  • 1 vejce
  • 170 g krupice
  • 50 g mletého máku
  • 40 g třtinového cukru
  • 10 g makového oleje (např. Bohemia Olej)
  • sůl
  • trocha řepkového oleje

Postup:

1. Všechny suroviny dejte do mísy a rukama zpracujte celistvé těsto.
2. Z těsta rukama vytvořte jednotlivé noky.
3. Do většího hrnce dejte vařit vodu, kterou trochu osolte.
4. Když voda vaří, opatrně do ní vhoďte noky a vařte je dokud nevyplavou, poté je ihned děravou sběračkou vylovte a přemístěte je do cedníku. Také je trochu polijte řepkovým olejem, aby se neslepily.

Jahodová omáčka:

  • 500 g jahod
  • 150 ml růžového vína (já použila Cuvée Naděje)
  • 90 g třtinového cukru
  • 250 g smetany ke šlehání

Postup:

1. Jahody omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte je na půlky nebo na čtvrtky, které vhoďte do středního hrnce.
2. K jahodám přidejte víno a cukr a hrnec dejte na plotýnku, kterou zapněte na vyšší teplotní stupeň.
3. Nyní nechte víno vypařit a cukr rozpustit, trvá to cca 5 minut.
4. Poté přilijte smetanu, nechte minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujte.

Servírování:

  • plátky jahod
  • lístky máty
  • trocha smetana ke šlehání

Před podáváním nechte noky i omáčku vychladnout.

1. Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijte trochu omáčky, do ní opatrně vložte noky.
2. Pomocí kávové lžičky ozdobte omáčku smetanou.
3. Nakonec přidejte plátky jahod a lístky máty.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang