Tyto krabí koláčky původem z Marylandu si získávají uznání místních i přespolních labužníků. Tento klasický recept na krabí koláčky kombinuje chuť citronu, petrželky a koření, avšak nejvíce chuti nese samotné krabí maso.
Pro dosažení nejlepší struktury použijte krabí maso na větší kousky, málo náplně a pečte koláče ve velmi rozpálené troubě. Podávejte s citronem, nasekanou petrželkou a/nebo koktejlovou nebo tatarskou omáčkou.
Ingredience
- 1 velké vejce
- 60 g majonézy
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené)
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 1 lžička koření Old Bay (pro ostřejší chuť až 1,5 lžičky)
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- špetka soli
- 400 g krabího masa (případně krabích tyčinek)
- 41 g slaných krekrů
- volitelně: 30 g rozpuštěného másla
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte vejce, majonézu, petrželku, dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, koření, citronovou šťávu a sůl. Navrch dejte krabí maso a na něj rozdrobte krekry.
- Pomocí gumové stěrky nebo velké lžíce je velmi jemně a opatrně promíchejte, abyste nerozdrobili kousky masa.
- Přikryjte a nechte v chladničce odležet nejméně 30 minut a maximálně 1 den.
- Předehřejte troubu na 230 °C. Plech s okrajem hojně vymažte máslem.
- Pomocí odměrky rozdělte směs na krabí koláčky do 6 kopečků na plech. Nerozplácněte je!
- Rukama nebo lžící jednotlivé kopečky upravte, aby z nich netrčely žádné hrudky a nerozpadaly se.
- Pro zvýraznění chuti potřete každou hromádku rozpuštěným máslem. Není to povinné, ale doporučujeme to.
- Pečte 12–14 minut, nebo dokud nejsou okraje a vrchní část lehce zhnědlé.
- Každou z nich pokapejte čerstvou citronovou šťávou a podávejte teplé.