rozpuleny-velikonocni-mazanec-6911817

Velikonoce jsou tady. Oficiálně už pár dnů, já vím, že jo. Neignorovala jsem je, fakt ne, přísahám. Přestože byly roky, kdy jsem se jen schovaná za zataženými žaluziemi modlila, abych byla neviditelná, teď už jsem naštěstí moudřejší a beru si z Velikonoc to nejlepší (Jídlo! Jídlo! Jídlo!).

Letos jsem ale díky tomu, že se mi v dutinách usídlila neznámá mimozemská civilizace (jinak si tu dlouhodobou neutuchající produkci různobarevného slizu nedovedu vysvětlit), původně jakékoli snahy o tvorbu nadýchaných beránků, vláčných mazanců, veselých zajíčkových cupcakes, a malování vajíček voskem naprosto vzdala.

Jako jsem sice pyšná na to, že jsem něco jako země zaslíbená a že díky mě přežívá možná víc než jeden ohrožený bakteriální druh, nicméně čeho je moc, toho je příliš. Už tu bezmocně a trpělivě ležím 14 dnů. A jsou Velikonoce! Takže dost! Jdu upéct mazanec! 

Důkladně jsem zazátkovala svůj inkontinentní nos, vydrhla ruce až po lokty, svázala vlasy do neslušivého čepýřo-drdolu, promasírovala bicáky a vrhla se do práce (nasypat všechno do robotu je totiž extrémně náročný). Klasický kynutý či tvarohový? To je oč tu běží… 

Ani jeden! Tradiční mazanec miluju (dokážu ho sežrat sama na posezení, i když mi to teda doma nikdy nedovolili). Jeho tvarohovou variantu taky… Jenže takových je teď všude dvanáct do tuctu. Tak jsem si řekla, že zkusím vkročit do vod neprobádaných a zaexperimentovat. Kdo nic nezkusí, nic nezíská! Ricotta? Ano! Levandule? Ano!

Než jsem se do toho pustila, trochu jsem se bála, že pak tu voňavou hroudu těsta plnou výborných věcí jenom vyškrábnu z misky přímo do záchodové mísy… A jaký je výsledek? Wow, dokud ten zázrak nevytáhnete z trouby, neuvěříte! Není to sice ten největší krasavec, ale je nadýchaný, vláčný, křupavý, voňavý.

Jo, protože mi došel papír na pečení, pekla jsem ho na obrácené silikonové podložce na makronky, je ten náš navíc zespodu puntíkovaný, heč Měli jsme hned dva… Ještě asi hodinu po vytažení z trouby. A pak najednou puf a už je jen jeden.

Netradiční mazanec – s ricottou a levandulí

Ingredience:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g kostka droždí
  • 150 g krupicového cukru
  • 700 g polohrubé mouky (+ trocha navíc)
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 g vykapané ricotty (hoďte jí do plátna nebo jemného síta a nechte vykapat přebytečnou vodu)
  • 150 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička sušené levandule (nemusí být)
  • hrst rozinek nebo brusinek předem namočených (nechám na vás, jestli je do vody nebo do rumu)

Na potření a posypání:

  • 1 vejce na potření
  • namočené loupané sekané mandle nebo mandlové lupínky

Postup

Z vlažného mléka, vrchovaté lžíce cukru a kvasnic připravte kvásek a nechte ho vzejít. Zabere to 10 – 15 minut. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr, vejce, žloutky a kvásek a propracujte. Přidejte ricottu a zapracujte ji do těsta. Poté po částech zapracujte máslo.

Pokračujte v hnětení, dokud nezískáte hladké lesklé pružné těsto. Pokud je moc řídké, přidejte ještě trochu mouky. Přendejte těsto do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout do zdvojnásobení objemu (30 minut až 1 hodinu). Poté propracujte a zapracujte osušené rozinky a případně i levanduli. Těsto vyklopte na vál, rozdělte na poloviny a z každé vytvarujte bochánek.

Dejte bochánky na plech vyložený papírem na pečení a nechte 30 minut až hodinu dokynout. Potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlovými plátky. Troubu rozpalte na 200 °C. Mazanec pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 150 °C a dopékejte přibližně 40 minut. nechte vychladnout na mřížce a pak si zakažte ho sníst naráz!

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang