Ombré variace na klasický dort Red Velvet

Magazín

Mám pro vás recept na dort. A ne na ledajaký! Je to takový můj kříženec dortů Red Velvet a Ombré (i když to není druh dortu jako takový, ale spíš styl dortu). A ne, nepekla jsem ho jako dar na usmíření božstvům celého světa za svůj strašlivý prohřešek proti společenskému taktu. Pekla jsem ho do soutěže časopisu Gurmet. Jak jsem dopadla, zatím ví bůh. Ale byl výbornej. A růžovo-červenej. A s malinama!

Ombré variace na Red Velvet dort

Red Velvet je prestiž, luxus a synonymum oslav a výročí. Ozdobí každou slavnost i výjimečné události.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 225 g změklého másla 
  • 200 g cukru krupice (v receptu bylo 500 g, ale do toho bych nešla)
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 480 ml podmáslí
  • 3 lžičky vinného nebo jablečného octa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sody
  • červená gelová barva
  • + recept na opravdový Red Velvet si žádá ještě 30 g holanského kakaa, pokud ho máte, použijte ho! Pokud nemáte, přidejte dalších 30 g hladké mouky navíc

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g krémového sýra
  • 2 smetany ke šlehání
  • moučkový cukr podle chuti
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Pusinky:

  • 1 bílek
  • 65 g krupicového cukru
  • červená gelová barva

Na ozdobu maliny.

Postup

Nejprve připravte pusinky. Nad vodní parou šlehejte bílek s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, pak šlehejte mimo vodní lázeň do vychladnutí směsi (asi 8 minut). Získáte krásný lesklý sníh. Zašlehejte pár kapek barviva a pomocí zdobícího sáčku stříkejte na plech vyložený papírem na pečení drobné pusinky. Sušte 1 hodinu v troubě vyhřáté na 100°C a poté troubu vypněte a nechte pusinky uvnitř minimálně další hodinu

Rozehřejte si troubu na 180°C. Dna 4 forem o průměru 18 – 20 cm si vyložte papírem na pečení, boky pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru. Mouku prosejte do mísy spolu se solí a sodou (a kakaem). Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, zabere to pár minut, a poté po jednom zašlehejte vejce. Nakonec přimíchejte vanilkový extrakt.

Do připravené směsi másla, vajec a cukru postupně opatrně (ale dokonale) zašlehejte podmáslí smíchané s octem a mouku. Těsto rozdělte na 4 díly, jeden díl nebarvěte vůbec a zbylé 3 obarvěte gelovým barvivem na jinou intenzitu červené barvy. Pečte 25 – 30 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. 

Po vychladnutí korpusů je všechny zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu nebo lépe přes noc uložené v lednici. 

Na krém nejprve šlehejte mascarpone s krémovým sýrem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Přidejte vanilkový extrakt a cukr podle chuti. Výsledný krém bude lehký a nadýchaný. 

Korpusy seřízněte podle nejslabšího tak, aby byly všechny stejně vysoké. Spojte korpusy krémem tak, aby barevně navazovaly (tj. od nejsvětlejšího po nejtmavší, či naopak). Krémem potřete i boky a vršek dortu. Nejprve slabší (tzv. drobečkovou) vrstvou krému, která zachytí případné drobečky těsta, kterou po důkladném vychlazení v lednici potřete druhou, silnější vrstvou, kterou uhladíte stěrkou či nožem.

Dort samozřejmě nemusí být perfektně hladký, já mám ráda „lehce neupravený“ vzhled s trochu viditelnými tahy. Záleží na vás. Já povrch ozdobila ještě růžovými pusinkami a čerstvými i sušenými malinami.

Redakce Receptik.cz

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang