Bezlepkové palačinky s brusinkovým kompotem, řeckým jogurtem, vlašskými ořechy a fíky zalité olejem z lískových ořechů

DezertyDezerty, zákusky a poháryDia a bezlepkové moučníkyDietní bezlepkovéDžemy, marmelády a povidlaMoučníkySladká jídlaSmažené moučníky

Lepek – aktuální téma dnešní doby. Vedou se diskuze o tom, zda jíst či nejíst pšeničnou moukou a vlastně vůbec potraviny, ve kterých je lepek. Já osobně si myslím, že se má jíst všeho s mírou (pokud tedy nejste bezlepkáři nebo alergici na nějakou potravinu). Takže mně osobně mouka nevadí.

Nicméně, když se naskytne příležitost a já koupím něco bezlepkového, jako je rýžová mouka, tak proč si neudělat palačinky bezlepkové místo těch klasických? Rýžovou mouku, stejně jako vejce, farmářské mléko nebo olej z lískových ořechů koupíte v prodejně Náš Grunt.

Na 2 porce palačinek budete potřebovat:

  • 100 g rýžové mouky
  • 1 vejce
  • 200 – 250 g plnotučného mléka (nejlépe farmářského)
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • špetka soli
  • řecký jogurt (dle chuti)
  • brusinkový kompot nebo džem nebo jiný džem dle chuti
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 fík
  • 1 polévková lžíce oleje z lískových ořechů
  • řepkový olej (libovolně na smažení)

Postup:

  1. Mouku s mlékem, vejcem, cukrem a solí spojte metličkou do celistvé hmoty.
  2. Na pánev vlijte řepkový olej (pokud máte pánev, která olej nevyžaduje, nemusíte ho dávat).
  3. Do rozpáleného oleje vlijte pomocí naběračky palačinkové těsto a opékejte z obou stran. (Těsto by mělo vyjít na 5 tenkých palačinek)
  4. Když máte palačinky hotové, každou palačinku pomažte džemem nebo kompotem a naskládejte je na sebe.
  5. Nahoru dejte libovolně řecký jogurt a dle chuti palačinky ozdobte džemem, nakrájenými fíky, ořechy.
  6. Podle chuti (aby palačinky byli sladší) je můžete pokapat nebo zalít medem.
  7. Nakonec palačinky zalijte ořechovým olejem a můžete podávat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang