Banánový chlebík je americká klasika. Recept je bez lepku, není už ničím dalším doslazován (ani medem, opravdu není potřeba). Jediným překvapením může být použití kakaového másla, ale dejte mu šanci. Už nebudete chtít jiný.

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení: 50-60 minut

Ingredience:

  • 4 hodně zralé banány
  • 4 šťastná vajíčka
  • 100g kakaového másla
  • 1 hrnek mandlové mouky (nebo cca 100 g blanšírovaných mandlí rozemlet na mouku)
  • 1 hrnek strouhaného kokosu (nejlépe bio od CountryLife, dejte pozor ať není sušený)
  • 50 g nalámané vysokoprocentní čokolády (90-100%)
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Banánový chlebíček – postup

  1. Předehřejte si troubu na 180°C a vyložte si formu na chlebík zmačkaným pečícím papírem. Papír jednoduše zmuchlejte v ruce a znovu rozložte, lépe se s ním pak pracuje v záhybech.
  2. Ve vodní lázni si nechejte rozpouštět kakaové máslo. A mezitím si rozdělte žloutky od bílků a oloupejte banány.
  3. Do mísy vložte pokrájené banány, žloutky, rozehřáté kakaové máslo (ale pozor na teplotu, ať není horké), skořici a promixujte ručním tyčovým mixérem, dokud se všechny ingredience nepropojí a banány nerozšlehají na kaši.
  4. Strouhaný kokos si v mixéru rozdrťte na mouku. Spolu s mandlovou moukou ji pak přisypte do připravené banánové směsi. Vše promíchejte a až poté přimíchejte nalámanou čokoládu.
  5. Posledním krokem jsou bílky, které si vyšlehejte se špetkou soli do sněhu. Jakmile bude sníh hotový, přimíchejte do banánového těsta jedlou sodu a ihned přimíchejte 1/3 bílků. Pořádně vše propracujte. Nyní přidejte zbylý sníh a ten už jen lehce zapracujte. Těsto vylijte do formy s pečícím papírem.
  6. Pečte cca 50-60 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. 
  7. Po vyndání z trouby vyndejte za kraje pečícího papíru chlebík z formy a nechte vychladnout na mřížce. Jakmile bude vychlazený, přendejte ho do lednice. Servírujte až po zchlazení v lednici. Chlebík chladem změní texturu díky kakaovému máslu. Sami si můžete porovnat.

Můžete si chlebík před pečením ještě dozdobit zvrchu dalším banánem (pokrájeným na plátky) nebo další čokoládou. 

Co dalšího? Tady doporučení na paleo kokosky, konkrétně osvědčený a oblíbený recept na paleo kokosky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang