Recept na pečenou masovo-bramborovou směs s pošírovanými vejci

Bramborová jídlaHlavní jídlaHovězí masoMasoSlané receptyZapečené brambory
pecena-masovo-bramborova-smes-s-posirovanymi-vejci

Připravte si pokrm z brambor, hovězího masa, doplněný o pošírovaná vejce.

Ingredience

  • 200 g na kostičky nakrájeného vařeného hovězího masa
  • 2 šálky nahrubo nakrájených vařených brambor s červenou slupkou
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 ml bílého destilovaného octa
  • 1 litr studené vody
  • 55 g másla
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky
  • 1/2 stroužku česneku rozmačkaného vidličkou
  • 1/2 střední žluté cibule, nastrouhané
  • 65 ml tekutiny na vaření hovězího masa nebo kuřecího vývaru
  • 8 velkých vajec

Postup

  1. Ve velké míse rozmačkejte vidličkou 1 hrnek brambor. Přidejte zbývající brambory, hovězí maso, tekutinu z vaření, cibuli, česnek, hořčici, petrželku, tymián a muškátový oříšek. Vydatně opepřete a dobře promíchejte. Uložte do chladničky přes noc nebo alespoň na 3 hodiny.
  2. Na velké pánvi smíchejte vodu, ocet a sůl a přiveďte k mírnému varu.
  3. Rozpalte další velkou litinovou pánev s dobrým kořením na středně silném ohni. Přidejte 55 g másla a zahřejte. Když pěna ustoupí, přidejte masovo-bramborovou směs a za stálého míchání vařte 30 sekund. Pomocí špachtle směs stlačte do placky o velikosti pánve.
  4. Za občasného protřepávání pánve vařte, dokud směs nezačne hnědnout, asi 4 minuty. Snižte teplotu na střední a pokračujte ve vaření, občas pánví zatřeste, dokud nebude zespodu hnědé a křupavé, asi dalších 6 minut.
  5. Chcete-li směs obrátit, položte na pánev talíř o velikosti pánve. Obraťte pánev tak, aby směs spadla na talíř jako neporušený koláč. Poté překlopte na jiný talíř upečenou stranou nahoru. Vraťte pánev na středně silný oheň a přidejte zbývající 1 lžíci másla.
  6. Když pěna ustoupí, vsuňte směs na pánev uvařenou stranou nahoru. Za občasného protřepávání pánve vařte 3 minuty. Snižte teplotu na střední a za občasného protřepávání pánve vařte, dokud spodní strana nezhnědne a není křupavá, dalších asi 5 minut.
  7. Zatímco se hovězí směs vaří, rozklepněte vejce do šálku a opatrně je vsuňte do horké tekutiny. Rychle to zopakujte se všemi vejci. Vejce pošírujte za občasného otáčení lžící, dokud nejsou bílky pevné nebo dokud nedosáhnou požadovaného stupně propečení, přibližně 3 až 5 minut.
  8. Děrovanou lžící vejce vyjměte a přeneste je na kuchyňskou utěrku. Vejce lehce otřete utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu.
  9. Rozdělte opečenou směs na talíře a navrch dejte pošírovaná vejce. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang