pecena-zelenina-3

Chcete si odpočinout od obvyklé zeleninové přílohy připravované v páře? Zkuste dnes večer opéct brokolici, zelené fazolky nebo květák.

Ingredience

  • 500 g až 1 kg libovolné zeleniny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C a do středu trouby umístěte rošt.
  2. Mezitím připravte zeleninu. Zeleninu nakrájejte. V případě potřeby zeleninu oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné kousky, aby se rovnoměrně propekla.
  3. Pokud má zelenina po umytí ještě trochu vlhkosti, nezapomeňte ji co nejvíce osušit; čím sušší zelenina bude, tím lépe se upeče.
  4. Zeleninu přendejte do velké mísy. Přidejte olej, sůl a pepř a promíchejte. Pokud zelenina stále vypadá suchá nebo se nezdá být rovnoměrně obalená, přidejte více oleje.
  5. Zeleninu rozložte na plech s okrajem, do pánve odolné proti ohřevu v troubě nebo do zapékací mísy. Dbejte na to, aby byla v jedné vrstvě s malým odstupem.
  6. Pokud budou příliš namačkané, zelenina se bude místo pečení dusit – v případě potřeby použijte raději 2 plechy na pečení.
  7. Odhadněte dobu přípravy. Obecně platí, že měkčí zelenina, jako jsou zelené fazolky a květák, se uvaří za 10 až 20 minut, tvrdá a tvrdá zelenina, jako jsou zimní dýně a brambory, se bude péct 30 minut nebo déle. Velké kusy se také budou vařit déle než menší.
  8. Vložte zeleninu do trouby a začněte ji péct. Každých 10 až 15 minut zeleninu zkontrolujte a promíchejte.
  9. Pokračujte v pečení, dokud zelenina nebude snadno propíchnutelná vidličkou nebo nožem a dokud se na špičkách a okrajích neobjeví křupavé, zuhelnatělé kousky.
  10. Zeleninu přendejte na servírovací mísu a ochutnejte; v případě potřeby ji ještě osolte nebo opepřete.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang