boruvkovy-kolac-2

V tomto receptu je možná více borůvek než těsta, a proto ho musíte vyzkoušet. Případně můžete připravit z jakéhokoli sezónního ovoce.

Ingredience

  • 110 g másla, změklého, plus další na vymazání
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky skořice
  • 160 g cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 325 g borůvek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Práškový cukr na posypání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Lehce vymažte máslem kulatou formu a vysypte ji moukou.
  3. Ve středně velké míse důkladně prošlehejte 1 hrnek mouky s práškem do pečiva, solí a skořicí.
  4. Vyšlehejte máslo, poté přidejte cukr a šlehejte, do světlé a nadýchané pěny, další 1-2 minuty. Přidejte vanilkový extrakt.
  5. Přidejte vejce jedno po druhém a šlehejte, dokud se dobře nespojí, a podle potřeby seškrábejte stěny mísy. Vmíchejte citronovou kůru.
  6. Snižte rychlost mixéru a pomalu přidávejte moučnou směs a šlehejte do hladka, těsto bude husté.
  7. Těsto vložte do připravené formy a stěrkou uhlaďte povrch.
  8. V míse smíchejte borůvky se lžičkou mouky a citronovou šťávou a nasypte na těsto.
  9. Pečte 45 až 55 minut při teplotě 180 °C, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  10. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout ve formě a poté opatrně přeneste na talíř.
  11. Před podáváním koláč posypte moučkovým cukrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang