Špaldový chleba není mísit a nekyne. Neobsahuje ani špetku bílé mouky a z tohoto univerzálního těsta se kromě chleba dají připravit i šikovné houstičky.
Chléb, to není jen obyčejný pokrm – je to symbol domova, tepla a spokojenosti. Pečení vůně chleba, která se šíří po domě, a krásně zlatavá kůrka chleba jsou nesmazatelně spojeny s našimi nejútulnějšími a nejlepšími chvílemi.
Ať už si ho podáváte k snídani s máslem, jako součást oblíbeného sendviče nebo jen tak k ranní kávě, domácí chléb má jedinečnou chuť a vůni, kterou lze jen těžko překonat.
V tomto článku vám přinášíme řadu různých receptů na chléb, od těch rychlých a jednoduchých až po ty, které vyžadují trpělivost a zručnost. Bez ohledu na to, zda jste začátečník nebo zkušený pekař, najdete zde inspiraci na každou příležitost.
Od tradičního domácího chleba připraveného ze sušeného droždí, přes zdravý chléb z kvásku, až po chutné varianty s přídavkem špaldové mouky nebo bezlepkové verze – všechny tyto recepty mají jedno společné: jsou vytvořeny s láskou a pozorností k detailům, což se projeví na jejich vynikajícím chuťovém zážitku.
Nechte se inspirovat a pusťte se do domácího pečení chleba. Kromě samotného chleba budete moci objevit radost z tvoření a uspokojení, které přináší právě vlastnoruční výroba tohoto tradičního pokrmu.
Bez ohledu na to, který recept si vyberete, můžete si být jisti, že váš dům bude naplněn vůní čerstvého pečiva a vaše chuťové buňky se budou těšit na každý sousto. Chléb si můžete namazat vajíčkovou pomazánkou, zakusovat jej k cibulové polévce, zelnému salátu, nebo jej podávat s mrkvovou pomazánkou.
TIP: Vyzkoušet můžete i nekvašený chléb – takzvané macesy nebo kukuřičný chléb.
Pšenice špalda
Pšenice špalda, známá také jako špaldová pšenice, je starodávný druh pšenice s bohatou historií, který se pěstuje po tisíce let. Její zrna jsou známá svou tvrdou obalovou slupkou, která chrání jádro před vnějšími vlivy. Špalda má výborný nutriční profil a je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály.
Oproti moderním pšenicím je mnohem odolnější vůči škůdcům a nemocem, což umožňuje pěstování bez použití chemických pesticidů.
Díky svému výjimečnému chuťovému profilu se špalda stala populárním surovinou pro výrobu chleba, těstovin a dalších potravin, a také je často volbou těch, kteří hledají alternativu k tradiční pšenici.
- je starý nešlechtěný druh pšenice se zajímavou ořechovou chutí
- obsahuje vysoký podíl bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, zinek, hořčík, vápník, draslík a vitamíny B, A a E
- patří mezi tzv. hřejivé potraviny – prokrví organismus
- stimuluje imunitní systém a působí regeneračně na buňky
- je lehce stravitelná a bývá lépe snášena alergiky
Špaldový chléb – recept
Vše, co budete na špaldový chléb potřebovat, je pár základních ingrediencí, jedna vařečka, mísa a pečící plech vyložený papírem na pečení. Recept vystačí na jeden menší chléb nebo 6-8 malých housek. Pokud se vám osvědčí, klidně zdvojnásobte suroviny a přebytečný chléb si zmrazte.
Ingredience na špaldový chléb
- 500 g špaldové mouky
- 8 lžic olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sody
- 3,5 až 4 dcl vody
- různá semínka (dýňová, slunečnicová, lněná)
Postup na špaldový chléb
- Nejprve dobře promícháme suché přísady (mouku, sůl a sodu), až potom přidáme olej a vodu.
- Nakonec dosypeme semínka a část z nich můžeme použít na dozdobení.
- Vše spolu zamícháme vařečkou, dokud se jednotlivé přísady dobře nespojí. Nelekněte se, těsto bude lepkavé a mazlavé, ale tak to má být. Snažte se nezahustit ho další moukou, aby nebylo příliš tuhé.
- Připravíme si plech a dáme na něj pečící papír. Dobře si pomoučíme ruce a z těsta rychle vytvarujeme bochník, který přeneseme na plech (nebo si těsto rozdělíme na 6-8 částí a vytvarujeme malé houstičky).
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 50 minut (při houskách uberte asi 10 minut z času pečení).
Rychlý chleba – chléb bez kynutí – recept
Rychlý chléb bez kynutí je jednoduchým způsobem, jak si připravit čerstvý domácí chléb během chvíle. Tento recept nevyžaduje žádné dlouhé čekání na kynutí těsta a výsledkem je chutný a nadýchaný chléb.
Ingredience na chléb bez kynutí
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 šálek mléka
- 1/4 šálku rostlinného oleje
Postup na chléb bez kynutí
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na pečení (ideálně chlebovou formu), kterou vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem.
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva.
- Přidejte mléko a rostlinný olej do suchých ingrediencí. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Nemíchejte příliš dlouho, stačí, aby se všechny ingredience spojily.
- Těsto přeneste do připravené formy na pečení a vyrovnávejte povrch.
- Troubu předehřátou na 180 °C nyní pečlivě vložte do trouby a pečte chléb asi 30-35 minut, nebo dokud není zlatě hnědý na povrchu a zvukem dutý při klepání na spodní stranu.
- Vyjměte chléb z trouby a nechte ho trochu vychladnout na mřížce. Poté ho můžete krájet a podávat.
Chléb ze špaldové mouky – chleba bez hnětení – recept
Chléb ze špaldové mouky bez hnětení je ideální volbou pro ty, kdo si chtějí dopřát chutný a zdravý chléb bez složitého procesu hnětení těsta. Použití špaldové mouky přidává chlébu výtečnou chuť a nutriční hodnotu.
Ingredience na chleba bez hnětení
- 2 šálky špaldové mouky (preferujte celozrnnou pro větší nutriční hodnotu)
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky suchého droždí
- 1 a 1/2 šálku vlažné vody (asi 43 °C)
Postup na chleba bez hnětení
- Ve velké misce smíchejte špaldovou mouku, sůl a suché droždí.
- Přidejte vlažnou vodu do suchých ingrediencí a promíchejte je tak, aby vzniklo hrubé, lepkavé těsto. Není potřeba ho hníst.
- Zakryjte misku potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte těsto kynout při pokojové teplotě asi 12-18 hodin. Během tohoto času těsto naroste a vytvoří bublinky.
- Po uplynutí kynutí předehřejte troubu na 230 °C. Poté vložte pekáček s poklicí (či žádným poklicí) do trouby a zahřejte ho asi 30 minut.
- Mezitím, když se pekáček ohřívá, přesuňte těsto na pomoučený povrch a lehce ho srovnejte. Není třeba ho hněst.
- Po zahřátí pekáčku opatrně přendejte těsto do vyhřátého pekáče.
- Zakryjte pekáček poklicí a pečte chléb v předehřáté troubě 30 minut.
- Poté odklopte poklici a pečte chléb dalších 15-20 minut, nebo dokud není povrch chleba krásně zlatavě hnědý.
- Vyjměte chléb z trouby a nechte ho na mřížce úplně vychladnout, než jej začnete krájet.
Chleba bez kvásku – chléb bez droždí – recept
Chléb bez kvásku a droždí je alternativou pro ty, kdo chtějí vyzkoušet přírodní kvašení a vytvořit si vlastní chléb doma bez použití komerčního droždí. Tento recept využívá divokých kvasinek přítomných v prostředí.
Ingredience na chléb bez droždí
- 2 a 1/2 šálku hladké pšeničné mouky
- 1/2 šálku celozrnné pšeničné mouky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 šálku vlažné vody (asi 43 °C)
Postup na chléb bez droždí
- Ve velké míse smíchejte hladkou pšeničnou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku a sůl.
- Přidejte vlažnou vodu a promíchejte, dokud nedostanete hrubé, lepkavé těsto. Nepřemíchejte příliš dlouho, stačí, aby se všechny ingredience spojily.
- Zakryjte misku potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte těsto kynout při pokojové teplotě asi 12-24 hodin. Během této doby těsto naroste a vytvoří bublinky. Čas kynutí závisí na teplotě místnosti a síle divokých kvasinek.
- Po uplynutí kynutí předehřejte troubu na 230 °C. Poté vložte pekáček s poklicí (či žádným poklicí) do trouby a zahřejte ho asi 30 minut.
- Mezitím, když se pekáček ohřívá, přesuňte těsto na pomoučený povrch a lehce ho srovnejte. Není třeba ho hněst.
- Po zahřátí pekáčku opatrně přendávejte těsto do vyhřátého pekáče.
- Zakryjte pekáček poklicí a pečte chléb v předehřáté troubě 30 minut.
- Poté odklopte poklici a pečte chléb dalších 15-20 minut, nebo dokud není povrch chleba krásně zlatě hnědý.
- Vyjměte chléb z trouby a nechte ho na mřížce úplně vychladnout, než jej nakrájíte.
Domácí chléb ze sušeného droždí – recept
Domácí chléb připravený ze sušeného droždí je skvělým způsobem, jak si vychutnat čerstvý a voňavý chléb přímo z vlastní pece. Tento recept využívá běžně dostupné sušené droždí, což zjednodušuje proces pečení.
Ingredience na domácí chléb ze sušeného droždí
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 10 g sušeného droždí
- 10 g soli
- 350 ml vlažné vody (asi 43 °C)
Postup na domácí chléb ze sušeného droždí
- Ve velké míse smíchejte hladkou pšeničnou mouku a sušené droždí.
- Přidejte sůl do suchých ingrediencí a dobře promíchejte.
- Postupně přilijte vlažnou vodu a míchejte těsto, dokud se všechny ingredience spojí. Vytvoří se hrubé a lepkavé těsto.
- Zakryjte misku utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout při pokojové teplotě po dobu 1,5 až 2 hodin. Těsto by mělo narůst a zdvojnásobit svůj objem.
- Předehřejte troubu na 220 °C a vložte do ní pekáček (například hliníkový nebo železný) s víkem. Nechte pekáček ohřát asi 20 minut.
- Mezitím přesuňte kynuté těsto na pomoučený povrch a lehce ho srovnejte. Není třeba ho hněst.
- Opatrně přendávejte těsto do vyhřátého pekáče a přikryjte víkem.
- Pečte chléb v předehřáté troubě 30 minut s víkem a pak odklopte víko.
- Pokračujte v pečení chleba dalších 15-20 minut, nebo dokud není povrch chleba krásně zlatě hnědý.
- Vyjměte chléb z trouby a nechte ho na mřížce úplně vychladnout, než jej začnete krájet.
Domácí chleba z kvásku – chléb ze špaldové mouky – recept
Chléb z kvásku připravený ze špaldové mouky je výjimečným pekařským pokladem. Přírodní kvašení dodává chlebu jedinečnou chuť a texturu, a použití špaldové mouky zvyšuje jeho nutriční hodnotu. S trochou trpělivosti a péče můžete vytvořit vlastní chléb z kvásku, který je lepší než ten zakoupený v obchodě.
Ingredience na domácí chleba z kvásku
- 300 g aktivního špaldového kvásku (např. pšeničného nebo špaldového kvásku)
- 400 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 10 g soli
- 350 ml vlažné vody (asi 43 °C)
Postup na domácí chleba z kvásku
- Ve velké míse smíchejte hladkou špaldovou mouku, celozrnnou špaldovou mouku a sůl.
- Přidejte aktivní špaldový kvásek do suchých ingrediencí.
- Postupně přilijte vlažnou vodu a promíchejte těsto, dokud se všechny ingredience spojí. Mělo by se vytvořit hrubé, lepkavé těsto.
- Zakryjte misku potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte těsto kynout při pokojové teplotě po dobu 12-24 hodin. Během této doby těsto naroste a zdvojnásobí svůj objem.
- Po uplynutí kynutí přesuňte těsto na pomoučený povrch a lehce ho srovnejte. Není třeba ho hněst.
- Opatrně přendávejte těsto do pekáče na chléb (chlebový formu) a přikryjte ho utěrkou. Nechte ho odpočívat dalších 30 minut.
- Předehřejte troubu na 220 °C a vložte do ní pekáček s těstem.
- Pečte chléb v předehřáté troubě asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 20-25 minut, nebo dokud není povrch chleba krásně zlatě hnědý a chléb zní dutě při klepání na spodní stranu.
- Vyjměte chléb z trouby a nechte ho na mřížce úplně vychladnout, než jej nakrájíte.
V průběhu tohoto článku jsme prozkoumali několik různých receptů na domácí chléb, který si můžete připravit s láskou ve vlastní kuchyni. Bez ohledu na to, zda preferujete rychlý chléb se sušeným droždím, chléb z kvásku, nebo chléb ze špaldové mouky, existuje něco pro každého milovníka čerstvého pečiva.
Chléb, pečený doma, má nesrovnatelnou vůni a chuť, a připravit ho sami je nejen uspokojivým zážitkem, ale také způsobem, jak si dopřát zdravý a kvalitní pokrm. Během procesu pečení chleba se můžete těšit na rozmanité vůně, které naplňují vaši kuchyň, a na ten okamžik, kdy budete moci ochutnat první plátek chleba, který jste sami připravili.
Chléb je univerzální pochoutkou, kterou můžete podávat k různým pokrmům, nebo si ho jednoduše vychutnat samostatně s máslem, olivovým olejem nebo oblíbenými pomazánkami. Zároveň pečení chleba může být relaxační a tvořivým zážitkem, který vás spojí s tradičními kulinářskými dovednostmi.
Nyní, když máte k dispozici několik skvělých receptů na domácí chléb, můžete se pustit do pečení a objevovat nekonečné možnosti chlebového umění.
Doufáme, že vás naše recepty inspirují a že si vytvoříte chléb přesně podle svých preferencí. Buďte si jisti, že každá várka bude naplněna láskou a jedinečným aroma, které rozjasní váš stůl a potěší vaše smysly.