Recept na salát s čerstvými černými fazolemi

Bezmasá jídlaFazoleLuštěninové salátySalátyZeleninové saláty
Salát z čerstvých černých fazolí

Tento čerstvý salát z černých fazolí je ideální pro pohoštění, večírky a náročné týdny. Z receptu připravíte 4 velké nebo až 8 vedlejších porcí.

Příprava

  • Příprava: 20 minut plus chlazení
  • Počet porcí: 4 až 8

Ingredience

  • 3 plechovky černých fazolí, propláchnutých a okapaných
  • 2 klasy kukuřice, oloupané (nebo 1 šálek kukuřice z konzervy, okapané, nebo rozmražené mražené kukuřice)
  • 1 oranžová, žlutá nebo červená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 šálek rozčtvrcených cherry rajčat
  • 1 šálek nakrájené červené cibule
  • ½ šálku jemně nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 středně velké jalapeño, jemně nasekané
  • ½ lžičky limetkové kůry
  • 2 lžíce limetkové šťávy, podle chuti
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku bílého vinného octa
  • ½ lžičky chilli
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky soli, podle chuti
  • volitelné ozdoby: plátky avokáda, rozdrobená feta, klínky limetky

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience a promíchejte je.
  2. Ochutnejte a podle potřeby upravte, aby chutě opravdu vynikly – můžete přidat ještě jednu nebo dvě lžičky octa (pro jemnější chuť můžete místo něj použít limetkovou šťávu) a další ¼ lžičky soli.
  3. Přikryjte a nechte vychladnout, aby se zvýraznila chuť – nejlépe alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
  4. Podávejte v jednotlivých miskách tak, jak je, nebo s některou z uvedených příloh.
  5. Zbytky vydrží až 4 dny.
  6. Možná budete chtít probudit chuť extra vymačkanou limetkovou šťávou nebo malým množstvím octa.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang