Smažené kalamáry – rychlý domácí recept

Hlavní jídlaKalamáryMinutkyMořské plody

Luxusní rychlá večeře, kterou potěšíte každou návštěvu. S jednoduchou rajčatovou omáčkou chutnají prostě skvěle.

Příprava

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 6
  • Obtížnost: Střední

Ingredience

Na kalamáry:

  • Rostlinný olej na smažení
  • 500 g čistých chapadel, těla nakrájená na 1 až 1 1/2 cm silná kolečka
  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžíce sušené petrželky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 citrony
  • 225 ml jednoduché rajčatové omáčky

Na rajčatovou omáčku:

  • 110 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 celer, nakrájený
  • 1 mrkev nakrájená na kousky
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 4 (450 g) plechovky nakrájených rajčat
  • 2 sušené bobkové listy
  • 60 g másla, volitelně

Postup přípravy

Kalamáry

1) Do těžkého velkého hrnce nalijte 7,5 cm oleje. Zahřejte na středním ohni na 175 °C.

2) Ve velké míse smíchejte mouku, petržel, sůl a pepř. Po malých dávkách vhoďte chobotnice do moučné směsi, aby se obalily. Opatrně přidejte chobotnice do oleje a smažte je, dokud nebudou křupavé a velmi světle zlaté, asi jednu minutu na jednu dávku. Pomocí kleští nebo děrované lžíce přendejte smažené kalamáry na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušily.

3) Smažené kalamáry a citronové klínky položte na čistý talíř. Posypte je solí. Podávejte s rajčatovou omáčkou.

Jednoduchá rajčatová omáčka

1) Ve velkém kastrolu rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek a smažte je, dokud nezměknou a nebudou průsvitné, asi 5 až 10 minut.

2) Přidejte celer a mrkev a dochuťte solí a pepřem. Duste, dokud není všechna zelenina měkká, asi 5 až 10 minut. Přidejte rajčata a bobkové listy a vařte nezakryté na mírném ohni po dobu jedné hodiny nebo do zhoustnutí. Vyjměte bobkové listy a dochuťte. Pokud omáčka stále chutná kysele, přidejte po jedné lžíci nesolené máslo, aby se chutě zvýraznily.

3) Polovinu rajčatové omáčky přidejte do mixéru. Zpracujte ji do hladka. Pokračujte se zbývající rajčatovou omáčkou. Pokud nespotřebujete celou omáčku, nechte ji zcela vychladnout a 250 ml až 500 ml porce nalijte do plastových sáčků do mrazničky. Takto připravená omáčka vydrží v mrazničce až 6 měsíců.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang