Čokoláda, pudink a koláč – to nejlepší ze všech možných světů. Koláčovou náplň připravte v mikrovlnné troubě a nalijte ji do předem upečeného korpusu. Tento čokoládový koláč, který si můžete připravit předem, ztuhne v lednici za několik hodin, právě včas na dezert.

Ingredience

Na koláč:

  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/3 šálku kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce holandsky zpracovaného kakaového prášku
  • 1/8 lžičky soli
  • 3 šálky plnotučného mléka
  • 3 velké žloutky
  • 115 g (asi 3/4 šálku) 60 % až 70 % čokoládových lupínků, oplatek nebo nasekané čokolády
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 koláčová kůrka (23 cm), připravená a upečená

Na šlehačku:

  • 1 šálek husté smetany na šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • nasekaná čokoláda na ozdobu

Postup

  1. V misce vhodné do mikrovlnné trouby vyšlehejte cukr, kukuřičný škrob, kakaový prášek a sůl, dokud se nespojí.
  2. Vmíchejte 1/2 šálku mléka a šlehejte do hladka.
  3. Vmíchejte žloutky.
  4. Postupně vmíchejte zbývající mléko.
  5. Pudink ohřejeme v mikrovlnné troubě tak, že misku částečně zakryjte plastovou fólií, papírovou utěrkou nebo talířem postaveným mírně šikmo (aby mohla unikat pára).
  6. V mikrovlnné troubě ohřívejte 3 minuty.
  7. Vyjměte z mikrovlnné trouby, sejměte igelit a pudink vyšlehejte, aby se teplo rozprostřelo.
  8. Znovu částečně přikryjte a ohřívejte v mikrovlnné troubě další 2 minuty.
  9. Vyjměte a znovu vyšlehejte, aby pudink začal houstnout.
  10. Pokračujte v mikrovlnné troubě po 45 sekundách a mezi jednotlivými kroky pudink promíchejte.
  11. Pudink je hotový, když vidíte, že směs na okrajích bublá a zhoustla natolik, že metlička zanechává v pudinku lehkou stopu nebo stužku (nevadí, když se v této fázi zdá být trochu sypký, pudink dále zhoustne, až vychladne).
  12. Celková doba vaření pudinku bude 6 až 8 minut.
  13. Čokoládu, máslo a vanilku přidejte do mísy a míchejte metličkou, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí a směs nebude hladká.
  14. Vlijte náplň do koláčové formy.
  15. Nechte 1 hodinu vychladnout při pokojové teplotě.
  16. Přeneste do chladničky a nepřikryté chladněte nejméně 4 hodiny nebo dokud koláč neztuhne.
  17. Po úplném ztuhnutí se pudink při šťouchnutí do koláče již nebude třepat a nůž zapíchnutý do koláče by se měl objevit jen s trochou čokolády (ne úplně lepkavý).
  18. Když je koláč připraven k podávání, připravte šlehačku.
  19. V míse elektrického mixéru smíchejte smetanu, cukr a vanilku.
  20. Šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud smetana nevytvoří měkké špičky.
  21. Šlehačku rozetřete na koláč a povrch posypte nasekanou čokoládou.
  22. Tento koláč je nejlepší podávat ještě týž den, kdy je upečený, jinak má kůrka tendenci rozmočit se.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang