Španělská tortilla

Připravte si klasickou španělskou tortillu plněnou smaženými bramborami a cibulí. Je to vynikající lehké vegetariánské jídlo nebo snadný pokrm jako tapas.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 50 minut
  • Celkem: 1 hodina 20 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 velká bílá cibule nakrájená na plátky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 25 g másla
  • 400 g oloupaných, rozčtvrcených a nadrobno nakrájených brambor
  • 6 stroužků česneku
  • 8 rozšlehaných vajec
  • hrst nasekané petrželky a další na podávání
  • 1 bageta nakrájená na plátky
  • 4 oloupaná a nahrubo nastrouhaná rajčata
  • kapka olivového oleje

Postup

  1. Velkou pánev s nepřilnavým povrchem postavte na mírný oheň.
  2. Cibuli pomalu smažte na oleji a másle, dokud nezměkne, ale nezhnědne – mělo by to trvat asi 15 minut.
  3. Mezitím oloupejte rajčata (pokud je používáte), a to tak, že je křížkem naškrábete na slupku, vložíte do mísy a zalijete právě převařenou vodou.
  4. Po 2-3 minutách vodu slijte a slupky se snadno oloupou. Poté je můžete nahrubo nastrouhat.
  5. Přidejte brambory na pánev, přiklopte a vařte dalších 15-20 minut za občasného míchání, aby se brambory rovnoměrně osmažily.
  6. Když jsou brambory měkké a cibule lesklá, rozdrťte 2 stroužky česneku a vmíchejte je, následně rozšlehaná vejce.
  7. Pánev opět přiklopte pokličkou a nechte tortillu mírně vařit.
  8. Po 20 minutách by měly být okraje a dno zlatavé, vrchní část ztuhlá, ale střed stále trochu kymácející se.
  9. Chcete-li ji otočit, přesuňte ji na talíř, položte na ni další talíř, celou ji otočte a vraťte ji zpět do pánve, aby se dovařila.
  10. Po upečení přendejte tortillu na talíř a podávejte ji teplou nebo studenou, posypanou nasekanou petrželkou.
  11. Jako přílohu k tortille vezměte plátky ohřáté bagety, propíchejte je po celé ploše vidličkou a potřete zbylým česnekem, nasypte na ně nastrouhaná rajčata a dochuťte mořskou solí a kapkou olivového oleje.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang