Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • 120 g sýra halloumi
  • 2–3 lžíce oleje
  • 2 velké lžíce rozmixované salsy z pečených paprik
  • 1 šalotku
  • 1 velké nebo 2 menší rajčata
  • směs zelených salátových lístků
  • 1 lžíci olivového oleje
  • střik citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup:

Sýr halloumi je výrazný řecký sýr, který se při grilování neroztéká, proto se výborně hodí jako náplň do vegetariánských burgrů. V jednom z předchozích receptů jsem připravovala salsu z pečených paprik, do tohoto receptu se bude hodit její rozmixovaná verze. Můžete ji i výrazněji okyselit a přiostřit větším kouskem feferonky – podle chuti.

Salsa z pečených paprik podle Anity:

Pět dužnatých červených nebo oranžových paprik omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, já je ale často dělám v pekáčku v troubě – při 200 stupních to trvá tak 15–20 minut.

Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou, pokud jste je pekli na pekáčku. Když už je udržíte v ruce, sloupněte slupku a pečlivě odstraňte semínka.

Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.

Grilovací pánev potřete olejem a z obou stran ogrilujte okapaný sýr halloumi. Chia raženky podélně rozřízněte a rozříznutou stranu také na chvíli vložte na grilovací pánev.

Poté jednu stranu raženky potřete salsou z pečených paprik a položte na ni grilovaný sýr. Přidejte kolečka šalotky, rajče a směs salátových lístků ochucených olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang