Miso soup je dle Japonců polévka, kterou by se měl začít den. Pokud si ji však na snídani nestihnete připravit, ačkoliv je hotová během 10 minut, můžete si ji připravit i na rychlý oběd nebo večeři.

Miso pasta je fermentovaná potravina, která je tvořena ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže kóji. Směs se nechá vykvasit, vzniknou tak zdravé enzymy a ty jsou skvělé na detoxikaci organismu. Miso je také používáno jako přírodní probiotikum a zdroj vitamínu B12. V nemalé řadě pak podporuje imunitní systém. Miso pastu naleznete v obchodech zdravé výživy.

Pro přípravu miso polévky se používá vývar dashi, což je docela složitá záležitost, nicméně v klidu Vám postačí zeleninový vývar. Do polévky se také přidává řasa, nicméně ji můžete vynechat a místo normálního tofu zvolit tofu s mořskou řasou. Já ji právě pro tento recept vynechala.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 80 g miso pasty
  • 200 g tofu s mořskou řasu
  • 1 kávová lžička lahůdkového droždí
  • 6 ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 2 chilli papričky
  • špetka himalájské soli
  • listová petržel na ozdobení

Postup:

  1. Zeleninový vývar nalijte do menšího rendlíku.
  2. Do vývaru přidejte miso pastu a na středním plameni zahřívejte, polévka by se neměla vařit, aby se nevytratily důležité enzymy.
  3. Když je vývar teplý a miso pasta se úplně rozpustila, důkladně polévku promíchejte.
  4. Přidejte nadrobno nakrájené tofu a nechte ještě chvíli ohřát.
  5. Dle chuti přidejte sůl a lahůdkové droždí.
  6. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
  7. Jarní cibulku i s natí nakrájejte na drobné kolečka a chilli papričku nadrobno.
  8. Nyní většinu zeleniny přidejte do polévky, už polévku však neohřívejte, aby byla zelenina krásně křupavá a byly v ní vitamíny. Část nakrájené zeleniny nechte na ozdobení polévky.
  9. Nyní polévku můžete naběračkou přendat do misky či polévkového talíře, ozdobit zbytkem zeleniny a listovou petrželí.
  10. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang