Zdravý jídelníček těhotných žen a role pečiva v něm

Zdraví

Pokud ženě na mateřské „dovolené“ někdo (zejména, je-li to muž) řekne, že právě prožívá nejkrásnější období svého života, nemusí se vždy potkat s úplným pochopením. Těhotenství, porod, kojení a mateřství obecně je pro většinu žen pravděpodobně nejtěžším obdobím v životě.  Shodují se na tom nejen ženy samotné, ale – abychom je nevinili ze sebelítosti, potvrzují to i lékaři a psychologové.

Jedna z prvních změn, kterou většina žen řeší, je změna jídelníčku. Samozřejmě k lepšímu. Tak nějak přirozeně každý (každá) ví, že pokud má její tělo hostit nový život, který má pro svůj vývoj velké nároky, je třeba přijímat dostatek kvalitní stravy.

V prvním trimestru se energetický výdej nijak dramaticky nezvyšuje, ale z celého období těhotenství je v tuto chvíli nejdůležitější správná skladba a pestrost jídelníčku. V dalších obdobích roste spotřeba energie zhruba o 30 % oproti normálu.

Vyšší je potřeba bílkovin, nutných přímo pro stavbu tkání plodu, ale i sacharidů – zdroje energie. Lehce stoupá i potřeba některých tuků. Těhotné ženy se setkávají také s mnohými komplikacemi. Mezi nejobvyklejší patří nevolnosti, při kterých většinou pomáhá jíst často velmi malé porce jídla.

Důležité je vyhýbat se tučným a těžko stravitelným pokrmům. Při sobě je dobré mít stále kousek pečiva nebo sušenku pro zahnání hladu, protože nevolnosti jsou horší s prázdným žaludkem.

Další komplikace

Další komplikací ovlivnitelnou výživou je samozřejmě těhotenská cukrovka, ke které ovšem nemohu podat žádné obecné doporučení, protože dietní postup je vždy naprosto individuální a dle závažnosti situace se volí „přísnost“ diety.

Vždy jde ale o dietu s jistým omezením sacharidů v jejich kvantitě a zcela jistě se zaměřením na sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Ty totiž nekladou tak velké nároky na produkci inzulínu.

Další kapitolou ve výživě těhotné ženy je optimální nárůst hmotnosti. Ten se může pohybovat od 8 do 15 kg, záleží na tělesné konstituci a původní hmotnosti ženy před otěhotněním.

Většina žen se obává nadměrného nárůstu hmotnosti, snaží se proto hlídat svůj energetický příjem. Zde je třeba upozornit, že redukční diety jsou v těhotenství většinou zcela nevhodné.

Přípustné jsou pouze u velmi obézních žen, u kterých by obezita mohla být nebezpečná pro matku, plod a porod. Redukovat hmotnost lze v tomto případě v prvním trimestru, a to vždy pod dozorem nutričního terapeuta.

Naopak na místě je spíše primární prevence obezity vzniklé v těhotenství, a to právě ozdravením jídelníčku. Ještě více než jindy je nutné hlídat správný přísun sacharidů v podobě ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin.

Výměna celozrnného pečiva?

Vláknina v nich obsažená zvyšuje pocit sytosti a také zlepšuje kvalitu trávení, čímž zamezuje další časté těhotenské komplikaci – zácpě. Celozrnné pečivo lze v těhotenství zcela bezpečně vyměnit za bílé.

Při denní konzumaci přibližně 100 g pečiva tak zvýšíte přísun vlákniny až o 7 g. Vícezrnné pečivo a bílé pečivo však zcela zakázáno není. V energeticky bohatém jídelníčku těhotné ženy na něj zbývá prostoru stále ještě dost.

Trochu opatrnosti bych doporučovala při konzumaci čerstvého kynutého pečiva, které může způsobovat nadýmání a pálení žáhy. To je při nedostatku místa v břišní dutině zvláště nepříjemné, až bolestivé. Podobné obtíže může způsobit i velké množství sladkého pečiva – různých koláčů, řezů atd.

Pokud si ho ale těhotná žena přece jen chce dopřát a její hmotnost nestoupá nahoru příliš strmě, je nejlepší jíst jakékoliv sladkosti na závěr hlavního jídla. Nikoli samotné, například místo svačiny.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang