Recept na žebírka na červeném víně

MarinádyMasoOmáčky
zebirka-na-cervenem-vine

Připravte si dokonalá a jednoduchá žebírka na červeném víně. Pokud jim chcete zaručit opravdu jedinečnou chuť, nechte je odležet v ledničce přes noc.

Ingredience

  • 2 kg žebírek
  • Sůl a pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 středně velké cibule, nakrájené na kousky
  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 3 nakrájené řapíky celeru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 750 ml suchého červeného vína
  • 8 snítek petrželky
  • 4 větvičky tymiánu
  • 2 větvičky oregána
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 1 hlavička česneku, příčně rozpůlená
  • 4 šálky hovězího vývaru

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Žebra osolte a opepřete. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě. Ve dvou dávkách opečte žebírka ze všech stran, asi 8 minut na každou dávku. Žebra přendejte na talíř. Z hrnce vylijte všechnu tekutinu kromě 3 lžic.
  2. Přidejte do hrnce cibuli, mrkev a celer a za častého míchání vařte na středním plameni, dokud cibule nezhnědne, asi 5 minut. Přidejte mouku a rajčatový protlak a za stálého míchání vařte, dokud se dobře nespojí a nezčervenají, 2-3 minuty.
  3. Vmíchejte víno a přidejte žebra i s nahromaděnou šťávou. Přiveďte k varu; snižte teplotu na střední a vařte, dokud se víno nezredukuje na polovinu, asi 25 minut. Do hrnce přidejte všechny bylinky a česnek. Vmíchejte vývar. Přiveďte k varu, přikryjte a přeneste do trouby.
  4. Vařte, dokud žebírka nezměknou, 2-2,5 hodiny. Žebra přendejte na talíř. Omáčku z hrnce sceďte do odměrky. Z povrchu omáčky slijte tuk a vyhoďte jej, poté omáčku podle chuti osolte a opepřete.
  5. Podávejte v mělkých miskách na bramborové kaši s omáčkou.

Kategorie:

Marinády | Maso | Omáčky
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang