Recept na zeleninovou paellu

Dietní bezlepkovéVeganskéVegetariánské

Nejlepší zeleninový recept na paellu. Je plná zeleniny, cizrny a pikantní kouřové rýže. Tento španělský pokrm je ideální pro podávání na slavnostních večeřích, protože je vegetariánský, veganský a bezlepkový. Recept dává 6 vydatných porcí.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 15 minut
  • Počet porcí: 6 porcí

Ingredience

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená najemno
  • 1 a ½ lžičky jemné mořské soli
  • 6 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 plechovka nakrájených rajčat, okapaná
  • 2 šálky krátkozrnné hnědé rýže
  • 1 plechovka cizrny, propláchnutá a scezená
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • ⅓ šálku suchého bílého vína nebo zeleninového vývaru
  • 1 plechovka rozčtvrcených artyčoků nebo 1 sklenice marinovaných artyčoků, okapaných
  • 2 červené papriky, zbavené stopek, zbavené semínek a nakrájené na dlouhé, široké proužky
  • ½ šálku oliv, zbavených pecky a rozpůlených
  • čerstvě mletý černý pepř
  • ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky a další asi 1 lžíce na ozdobu
  • 2 lžíce citronové šťávy a další plátky citronu na ozdobu
  • ½ šálku mraženého hrášku

Postup

  1. Rozestavte rošty do horní a dolní třetiny trouby a ujistěte se, že mezi oběma rošty je dostatek místa pro holandskou troubu.
  2. Budete potřebovat velkou holandskou troubu nebo velkou pánev s dobře přiléhající poklicí.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. V holandské troubě nebo na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit.
  5. Přidejte cibuli a špetku soli.
  6. Vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  7. Vmíchejte česnek a papriku a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  8. Vmíchejte rajčata a vařte, dokud směs nezačne tmavnout a mírně houstnout, asi 2 minuty.
  9. Vmíchejte rýži a vařte, dokud se zrnka dobře nepropustí rajčatovou směsí, asi 1 minutu
  10. Vmíchejte cizrnu, vývar, víno a 1 lžičku soli.
  11. Zvyšte teplotu na středně vysokou a směs za občasného míchání přiveďte k varu.
  12. Hrnec přikryjte a přeneste ho na spodní rošt trouby.
  13. Pečte nerušeně, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne, 50 až 55 minut.
  14. Mezitím vyložte velký plech s okrajem pečicím papírem, aby se snadno uklízel.
  15. Na plechu smíchejte artyčoky, papriky, nakrájené olivy, 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli a čerstvě mletý černý pepř.
  16. Promíchejte a obsah rovnoměrně rozprostřete na plech.
  17. Zeleninu pečte na horním roštu, dokud artyčoky a papriky nezměknou a nezhnědnou po okrajích, asi 40 až 45 minut.
  18. Vyjměte zeleninu z trouby a nechte ji několik minut vychladnout.
  19. Do pánve přidejte ¼ šálku petrželky a citronovou šťávu a promíchejte.
  20. Podle chuti osolte a opepřete.
  21. Odložte stranou.
  22. V případě potřeby hrnec s pečenou rýží odklopte, přeneste na plotnu a vařte na středním plameni asi 5 minut, přičemž hrnec otáčejte, dokud spodní vrstva rýže nezhnědne a nezkřupatí.
  23. Posypte hráškem a opečenou zeleninou pečenou rýži, přikryjte a nechte paellu 5 minut odstát.
  24. Ozdobte posypem z nasekané petrželky
  25. Podávejte v miskách s klínky citronu po straně.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang