Šťouchané brambory jsou chutná příloha, která se hodí k mnoha pokrmům. Jedná se o jednoduchý a oblíbený recept, který se připravuje z brambor a dalších několika málo ingrediencí. Tato lahodná pochoutka je oblíbená po celém světě a její příprava je velmi snadná.

Brambory jsou vděčnou surovinou, ze které lze připravit celou řadu lahodných pokrmů. Co takhle vyzkoušet vynikající šťouchané brambory snadno a rychle?

Šťouchané brambory – recept na křupavé šťouchané brambory

Křupavé šťouchané brambory jsou skvělou alternativou k obyčejné bramborové kaši. Jejich křupavá vrstva a jemná vnitřní struktura vytvářejí dokonalou kombinaci chutí a textur. Můžete je podávat samostatně, jako přílohu k marinované vepřové kotletě, rybě nebo zeleninovým pokrmům.

Můžete je také obohatit o čerstvé bylinky, jako je petržel nebo rozmarýn, nebo je posypat smaženou cibulkou či slaninou pro větší křupavost.

TIP: Vyzkoušejte také skvělé pečené brambory nebo si připravte batátové hranolky v troubě.

Ingredience na křupavé šťouchané brambory

  • brambory (900 g)
  • sůl (1 a 1/4 lžičky)
  • olivový olej (4 lžíce)
  • sušený česnek (1/4 lžičky)
  • cibulový prášek (1/4 lžičky)
  • mletý černý pepř
  • nasekaná petrželka (2 lžíce)

Postup na křupavé šťouchané brambory

  1. Brambory oloupejte, omyjte a umístěte do hlubokého hrnce. Naplňte vodou tak, aby byly brambory těsně ponořené. Přidejte lžičku soli a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory lehce nezměknou.
  2. Předehřejte troubu na 200° C a plech pokrytý pečicím papírem potřete jednou lžící olivového oleje.
  3. Sceďte brambory a nechte na 5 minut vychladnout.
  4. Rovnoměrně rozložte brambory na pečicí papír na plechu a za pomoci šťouchadla je lehce rozšťouchejte.
  5. Potřete zbývajícími 3 lžícemi olivového oleje, posypejte česnekem, cibulkou a solí, přidejte pepř, a pečte 20-35 minut.
Šťouchané brambory lze obohatit dalšími přísadami podle osobních preferencí (cibulka, slanina, sýr).

Šťouchané brambory – recept na zapečené šťouchané brambory se slaninou

Zapečené šťouchané brambory se slaninou jsou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu či zelenině. Tento recept kombinuje jednoduché ingredience, které společně vytvářejí lahodnou chuťovou kombinaci.

Ingredience na zapečené šťouchané brambory se slaninou

  • 1 kg brambor
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g sýra (nějaký dobře tavitelný sýr, například ementál)
  • 50 g másla
  • 1/2 šálku mléka
  • sůl a pepř dle chuti
  • petrželka (na ozdobu)

Postup na zapečené šťouchané brambory se slaninou

  1. Nejprve předehřejte troubu na 200 °C. Poté brambory opláchněte a oloupejte. Nakrájejte je na menší kousky, aby se snadno uvařily.
  2. V hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte brambory do měkka. Trvá to obvykle asi 15-20 minut, ale doba se může lišit v závislosti na velikosti kousků.
  3. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na jemné kousky. Slaninu nakrájejte na tenké proužky.
  4. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nakrájenou slaninu a smažte ji, dokud nezíská hezkou křupavost.
  5. Jakmile jsou brambory uvařené, sceděte je a vraťte zpět do hrnce. Přidejte připravenou směs cibule, česneku a slaniny.
  6. Přidejte mléko a začněte šťouchat brambory, dokud nedosáhnete hladké konzistence bramborového pyré. Při potřebě přidejte další mléko pro dosažení požadované konzistence. Ochutnejte a přidávejte sůl a pepř dle chuti.
  7. Připravené bramborové pyré rozprostřete v hluboké pekáči nebo zapékací misce. Posypte vrstvou strouhaného sýra a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte přibližně 20 minut, nebo dokud sýr neztuhne a získá zlatavou barvu.
  8. Hotové zapečené šťouchané brambory se slaninou ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte ještě teplé.
Příprava šťouchaných brambor je rychlá a snadná, a přestože jsou často označovány jako příloha, často se stanou hvězdou na stole.

TIP: Vyzkoušejte také recept na pečené brambory plněné slaninou a čedarem.

Šťouchané brambory – recept na luxusní šťouchané brambory s cibulkou a slaninou

Nadýchané a bohaté na chuť – luxusní šťouchané brambory s cibulkou a slaninou jsou skvělou přílohou k mnoha hlavním jídlům. Tato klasická příloha přináší do jídelníčku vynikající kombinaci chutí.

Pokud hledáte recept na luxusní šťouchané brambory, tak jste na správném místě. Připravte se na vynikající zážitek pro své chuťové buňky.

Ingredience na luxusní šťouchané brambory s cibulkou a slaninou

  • 1 kg brambor (ideálně druh s vysokým obsahem škrobu)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup na luxusní šťouchané brambory s cibulkou a slaninou

  1. Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Poté je umístěte do hrnce a zalijte vodou, aby byly brambory úplně ponořené. Přidejte trochu soli a přiveďte k varu. Vařte brambory asi 15-20 minut, dokud nejsou měkké.
  2. Zatímco se brambory vaří, rozpalte pánev s trochou oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji na středním ohni, dokud není sklovitá a zlatavá. Poté přidejte nakrájenou slaninu a smažte, dokud není slanina křupavá. Odstavte pánev z ohně a nechte stranou.
  3. Jakmile jsou brambory měkké, sceďte je a vráťte zpět do hrnce. Přidejte mléko a máslo. Použijte šťouchadlo na brambory a postupně je roztlačte do hladké a nadýchané konzistence. Přidejte sůl a pepř podle chuti a důkladně promíchejte.
  4. Přidejte smaženou cibulku a slaninu ke šťouchaným bramborám a opatrně promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Před podáváním můžete posypat nasekanou petrželkou, která dodá pokrmu čerstvou a osvěžující chuť.

Šťouchané brambory – recept na šťouchané brambory se zelím

Tato chutná a sytá kombinace brambor a kyselého zelí je oblíbená pro svou jednoduchost, výživnost a bohatou chuť. Pokud máte rádi tradiční pokrmy, určitě si tuto jednoduchou a chutnou kombinaci vyzkoušejte.

Ingredience na šťouchané brambory se zelím

  • 500 g brambor
  • 400 g kyselého zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • hladká mouka (případně škrob) pro zahustění

Postup na šťouchané brambory se zelím

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařte je, dokud nejsou měkké a snadno se propíchají vidličkou.
  2. Mezitím oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na jemné kostičky a česnek na tenké plátky.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a česnek a restujte je dozlatova.
  4. Přidejte kyselé zelí do pánve a smažte ho společně s cibulí a česnekem asi 10 minut. Promíchejte, aby se všechny chutě propojily.
  5. Jakmile jsou brambory uvařené, sceděte je a vraťte zpět do hrnce. Přidejte máslo a za pomoci šťouchadla rozmačkejte brambory na hrubou kaši. Přidejte sůl a pepř podle chuti a důkladně promíchejte.
  6. Bramborovou směs přidejte do pánve s kyselým zelím a dobře promíchejte. Přidejte trochu hladké mouky (nebo škrobu) a za stálého míchání vařte ještě asi 5 minut, dokud se směs nezahustí.
  7. Hotové šťouchané brambory se zelím podávejte teplé jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu. Můžete přidat nasekanou petrželku nebo kopr jako ozdobu.

Šťouchané brambory – recept na šťouchané brambory s jarní cibulkou

Jedním z nejoblíbenějších jarních pokrmů jsou šťouchané brambory s jarní cibulkou. Tento jednoduchý, ale chutný recept zaručuje spojení brambor s jemnou sladkostí jarní cibulky.

Připravte se na explozi lahodných chutí a překvapte své blízké tímto vynikajícím předkrmem nebo přílohou.

Ingredience na šťouchané brambory s jarní cibulkou

  • 6 středně velkých brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná petrželka (pro ozdobu)

Postup na šťouchané brambory s jarní cibulkou

  1. Brambory si důkladně omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na menší kousky, aby se rychleji uvařily.
  2. V hrnci s osolenou vodou vařte brambory do měkka. To by mělo trvat přibližně 15-20 minut. Pro ověření, zda jsou brambory hotové, zkusíme do nich zabodnout vidličku – měla by jít snadno.
  3. Mezitím očistěte jarní cibulku a nakrájejte ji na tenká kolečka. Oddělte zelenou část od bílé a nakrájejte ji jemněji.
  4. Když jsou brambory měkké, odcedíme je a vrátíme zpět do hrnce. Přidejte máslo a mléko.
  5. Brambory rozmačkejte vidličkou, dokud nezískáte jemnou a krémovou konzistenci. Pokud preferujete hrubší šťouchané brambory, nechejte některé kousky záměrně větší.
  6. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a promíchejte. Teplota z hrnce by měla být dostatečná k tomu, aby jarní cibulka mírně povadla, ale stále si uchovala svou křehkost a sladkou chuť.
  7. Ochutnejte směs a případně přidejte sůl a pepř podle svého gusta.
  8. Šťouchané brambory s jarní cibulkou přeneste do servírovací mísy a posypte nasekanou petrželkou pro ozdobu.
  9. Podávejte ještě teplé a užívejte si tyto osvěžující šťouchané brambory jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu jídlu. Můžete je doplnit masem, rybou nebo zeleninovým pokrmem podle vašeho výběru.
Tradičně se šťouchané brambory podávají jako příloha k masu, k masovým omáčkám nebo gulášům.

Jednou z největších výhod šťouchaných brambor je jejich všestrannost. Můžete je podávat s masem, rybou nebo zeleninou, ať už jsou to pečená kuřecí prsa, grilovaný losos nebo čerstvá či grilovaná zeleninová směs. Jejich krémová textura a bohatá chuť dokonale doplňují ostatní přísady na talíři.

Další výhodou šťouchaných brambor je, že jsou cenově dostupné a snadno se připravují. Ingredience jsou běžně dostupné a celý proces přípravy je jednoduchý a rychlý. Můžete si být jisti, že s šťouchanými bramborami vytvoříte chutný a vydatný pokrm i bez většího úsilí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang