Rajčatová omáčka recept

Domácí marinara omáčka už nemůže být jednodušší. Na nezapomenutelnou italskou marinaru stačí jen hrstka ingrediencí a pár minut u sporáku.

Tyto vybrané recepty na domácí marinara omáčku velmi snadno a rychle připravíte. Omáčka je přirozeně bezlepková na rozdíl od klasičtější sýrové omáčky. Při pomalém vaření vyniknou úžasné chutě rajčat, bazalky a česneku. Dotáhněte domácí těstoviny k dokonalosti až po zapečené šunkafleky nebo boloňské špagety.

Základní ingredience na marinara omáčku

K přípravě tohoto receptu na domácí marinara omáčku budete potřebovat následující ingredience.

  • Olivový olej (nebo máslo) – Zvolte si jeden nebo druhý. Nebo můj oblíbený – lžíci od každého! Ať už zvolíte kteroukoli možnost, bude vynikající.
  • Cibule – Cibuli do této omáčky nakrájejte opravdu nadrobno, aby kousky cibule nebyly příliš velké. Ale klidně si vyberte jakoukoli velikost kostiček, kterou máte raději. Stačí bílá nebo žlutá cibule.
  • Česnek – Buď jemně mletý, nebo prolisovaný.
  • Drcené vločky červené papriky – Krátce je osmahneme na olivovém oleji (nebo másle), aby vynikla jejich chuť. Pokud chcete mít omáčku pikantnější, můžete množství drcených červených pepřových vloček zdvojnásobit.
  • Celá rajčata – K receptům se bude dobře hodit jakákoli plechovka kvalitních celých rajčat.
  • Čerstvá bazalka – V marinádě povaříte několik snítek čerstvé bazalky a před podáváním je vyndáte. Ale klidně můžete lístky bazalky nasekat a nechat je v omáčce – záleží jen na vás!
  • Sušené oregano – Sušené oregano je pro mě v omáčce marinara nezbytností.
  • Jemná mořská sůl a čerstvě nadrcený černý pepř – Nezapomeňte omáčku marinara po uvaření ochutnat a zjistit, jestli nepotřebuje další sůl a pepř.
Domácí omáčka na špagety
Při přípravě omáčky marinara zjístíte, že máte většinu ingrediencí již doma, jak jednoduché!

Jak připravit omáčku marinara

  1. Osmahněte cibuli a česnek – Nejprve na olivovém oleji (nebo másle) osmahneme cibuli a česnek do změknutí a na samém konci přidáme drcené vločky červené papriky, aby se zvýraznila jejich chuť.
  2. Přidáme zbývající přísady – Poté přidáme zbývající přísady a promícháme.
  3. Dusíme – Omáčku vařte přikrytou asi 20-30 minut, aby se prohloubily všechny lahodné chutě.
  4. Dochuťte – Vyhoďte snítku bazalky a v případě potřeby marinaru dochuťte další solí a pepřem.
  5. Podávejte – Poté si ji připravte teplou a s vaším oblíbeným receptem a pochutnejte si.

Tipy pro přípravu italské omáčky na těstoviny

Pokud tuto omáčku připravujete na těstoviny, vyhraďte si trochu vody na vaření těstovin a přidejte ji do omáčky těsně před přidáním těstovin. Pomůže to omáčku emulgovat a dodá jí spoustu další chuti.

  • Kontrola dochucení – po dokončení vaření omáčky zkontrolujte její dochucení, a pokud potřebuje více soli, přidejte ji po troškách. Pamatujte, že sůl můžete kdykoli přidat, ale nemůžete ji ubrat.
  • Přidejte bylinky a koření – tuto omáčku použijte jako základ pro mnoho omáček na bázi rajčat, můžete přidat různé bylinky a koření, například semínka fenyklu, pepperoncino (chilli vločky), čerstvé chilli a rozmarýn.

Způsoby využití rajčatové omáčky

  • Těstoviny – Marinara na špagety je samozřejmě klasika. Ale tuto omáčku můžete zamíchat do jakýchkoli jiných druhů těstovin, zapečených ziti, lasagní a dalších. Nebo pokud chcete jít opravdu na dřeň, udělejte si domácí těstoviny.
  • Maso nebo mořské plody – Můžete si připravit italské masové kuličky marinara, kuřecí marinara, krevety marinara, krevety s těstovinami, mušle marinara nebo cokoli jiného, co vám bude připadat dobré.
  • Parmigiana – Z této rajčatové omáčky můžete připravit i zapečený lilek s parmazánem a kuře s parmezánem.
  • Pizza – Marinara omáčku vyzkoušejte použít i na pizzu v některém z vašich oblíbených receptů.

Jak uchovat omáčku marinara?

Domácí rajčatovou omáčku určitě můžete narozdíl od smetanových omáček zmrazit! Úplně vychladlou rajčatovou omáčku dejte lžící do sáčků na zip v mrazničce.

Vymačkejte přebytečný vzduch, každý sáček označte a opatřete datem a poté uložte rovnou do mrazničky až na tři měsíce. Přes noc je nechte rozmrazit v chladničce.

Omáčka marinara – recept

Jednoduchý základní recept na rajčatovou omáčku marinara v sobě skloubí nejjemnější chuť rajčat s tóny oregána, bazalky a pikantním česnekovým koncem.

Ingredience na přípravu omáčky marinara

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 střední žluté cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g drcených rajčat
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce bazalky nebo petrželky

Postup na omáčku marinara

  1. Rozpalte olej, přidejte cibuli a restujte dokud nezezlátne.
  2. Přidejte česnek a pak vmíchejte rajčata, oregano, sůl a pepř.
  3. Přiveďte k mírnému varu, snižte teplotu a částečně přikryté vařte 15 minut.
  4. Nakonec vmíchejte bazalku.
Rajčatová omáčka z rajčat
Rajčatovou omáčku můžete použít jako základ na vaši domácí pizzu.

Rajčatová omáčka recept

Hledáte rychlou a vynikající omáčku k těstovinám? Vyzkoušejte tento rychlý a výtečný recept, který se jistě zařadí do Vašeho běžného vařícího repertoáru.

Ingredience na rajčatovou omáčku

  • 2 lžíce olivového oleje (nebo másla)
  • 1/3 šálku nadrobno nakrájené bílé cibule
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo nadrobno nakrájené
  • 1/4 lžičky drcených vloček červené papriky
  • 1 plechovka celých rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 3/4 lžičky jemné mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě drceného černého pepře
  • 3 velké snítky čerstvé bazalky

Postup rajčatové omáčky

  1. Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olivový olej.
  2. Přidejte cibuli a za občasného míchání smažte 5 minut, dokud se nespojí.
  3. Přidejte česnek a drcené vločky červené papriky a za častého míchání smažte 1-2 minuty, dokud se nespojí.
  4. Přidejte rajčata, oregano, sůl a černý pepř a promíchejte.
  5. Dřevěnou lžící nebo šťouchadlem na brambory rajčata jemně rozbijte, protože omáčka se stále zahřívá. Vmíchejte snítky čerstvé bazalky.
  6. Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nedosáhne bodu varu.
  7. Poté snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a za občasného míchání vařte 20 až 30 minut.
  8. Vyjměte a vyhoďte snítky čerstvé bazalky.
  9. Omáčku ochutnejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
  10. Pokud dáváte přednost hladší omáčce, můžete ji také rozmixovat ponorným mixérem, dokud nedosáhne požadované konzistence.
  11. Omáčku pak podávejte teplou a vychutnejte si ji.
Domácí rajčatová omáčka
Domácí rajčatová omáčka lze připravit z čerstvých a skvělých surovin.

Rajčatová omáčka na špagety – recept

S touto jednoduchou a chutnou omáčkou, která se skvěle hodí ke špagetém, ale i masu nebo rybám. Skvěle ušetříte čas i peníze.

Ingredience na rajčatovou omáčku na špagety

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžička zeleninového bujónu v prášku nebo ½ rozdrobené kostky bujónu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • Několik lístků bazalky

Postup na rajčatovou omáčku na špagety

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte stroužek česneku a 1 minutu jemně smažte.
  2. Přisypte nakrájená rajčata, práškový zeleninový bujón, rajčatový protlak a cukr a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté 5 minut.
  4. Na závěr natrhejte několik lístků bazalky a vmíchejte je do omáčky.

Domácí rajčatová omáčka – recept

Snadná italská rajčatová omáčka připravená od nuly z pouhých 4 ingrediencí za pouhých 10 minut. Tato rajčatová omáčka se skvěle hodí na těstoviny, pizzu nebo do ní můžete jednoduše namočit grilovanou ciabattu. Tak bohatá na chuti a nemůže být jednodušší.

Ingredience na domácí rajčatovou omáčku

  • 1 stroužek česneku
  • 400 g kvalitních sekaných rajčat v plechovce
  • 1 hrst čerstvé bazalky volitelně
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • Sůl

Postup domácí rajčatové omáčky

  1. Česnek nasekejte najemno nebo rozdrťte a přidejte ho na pánev nebo do pánve s 1-2 lžícemi olivového oleje.
  2. Česnek smažte 1 minutu nebo dokud není voňavý (nenechte ho zhnědnout).
  3. Poté přidejte rajčata, vypláchněte plechovku 1-2 lžícemi vody a tu přidejte do omáčky.
  4. Pokud jsou vaše rajčata dost kouskovitá nebo dáváte přednost hladší konzistenci, můžete je v této fázi rozdrtit šťouchadlem na brambory (nepovinné).
  5. Přidejte špetku soli a vařte na mírném ohni 8-10 minut, dokud se množství mírně nezredukuje. Vypněte oheň a přidejte hrst čerstvě nasekané bazalky.
  6. Pokud podáváte s těstovinami, použijte malé množství vody na těstoviny, abyste omáčku emulgovali, přidejte těstoviny a promíchejte, dokud se důkladně neobalí.
Omáčka marinara
Omáčka marinara skvěle poslouží také jako základ boloňské omáčky nebo jako příloha k pečenému masu.

Rajčatová omáčka z čerstvých rajčat – recept

Skvělá domácí rajčatová omáčka z čerstvých rajčat, cibule, česneku a bylinek. Podávejte ji k těstovinám jako jsou špagety, nebo ji použijte do svého oblíbeného receptu na lasagne.

Ingredience na rajčatovou omáčku z čerstvých rajčat

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 1 kg čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 1 lžíce bílého cukru
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžička soli

Postup na rajčatovou omáčku z čerstvých rajčat

  1. Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.
  2. Přidejte cibuli a česnekový prášek; vařte a míchejte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
  3. Přidejte rajčata, cukr, bazalku, petrželku a sůl a přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, 1 až 2 hodiny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang