Toto dušené kuře je vynikající podávané s dušenou rýží a zeleným hráškem, ozdobené čerstvým tymiánem.
Příprava
- Příprava: 40 minut
 - Vaření: 1 hodina 20 minut
 - Přídavný čas: 4 hodiny
 - Celkem: 6 hodin
 - Počet porcí: 8
 
Ingredience
Na marinádu:
- 4 stroužky česneku, mleté
 - ½ šálku nakrájené zelené cibule, bílá a zelená část odděleně, rozděleno
 - 2 lžíce baleného tmavě hnědého cukru
 - 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků, nasekané
 - 1 lžíce mletého pepře habanero
 - 1 lžíce jablečného octa
 - 2 lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru
 - 2 lžičky soli
 - 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
 - 1 lžička uzené papriky
 - ½ lžičky mletého nového koření
 - 8 kuřecích stehen bez kůže a s kostí
 
Další ingredience:
- 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
 - 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
 - 1 špetka košer soli
 - 1 lžíce hnědého cukru
 - 4 šálky kuřecího vývaru
 - ⅓ šálku kečupu
 - 2 bobkové listy
 - 1 šálek nakrájené mrkve
 - 1 šálek nakrájené baby papriky na čtvrtky
 
Postup
- Ve velké míse prošlehejte česnek, bílé části zelené cibule, hnědý cukr, tymián, habanero, ocet, zázvor, sůl, pepř, papriku a nové koření.,
 - Do kůže na každé straně stehna udělejte 2 řezy, asi 2 centimetry od sebe, kolmo ke kosti, a to až ke kosti.
 - Přidejte kuřecí stehna do marinády.
 - Promíchejte, dokud se rovnoměrně nepropečou.
 - Přikryjte a dejte do chladničky marinovat, nejméně na 4 hodiny nebo až na 12 hodin.
 - Během marinování stehna pokud možno několikrát obraťte.
 - Kuře vyjměte z marinády. Kousky marinády z kuřete seškrábněte do mísy a uschovejte na později.
 - Ve velké hluboké pánvi s těžkým dnem nebo v holandské troubě rozehřejte 2 lžíce oleje na středním plameni, až se z něj bude téměř kouřit.
 - Kuře opékejte po částech, asi 5 minut z každé strany.
 - Následně přeneste kuře do misky s marinádou a dejte stranou.
 - Na stejné pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje.
 - Přidejte cibuli a špetku soli; smažte ji 3 až 5 minut dozlatova.
 - Vmíchejte 1 lžíci hnědého cukru a vařte, dokud cibule nezkaramelizuje a neztmavne, další 3 až 5 minut.
 - Do pánve přidejte kuřecí vývar, kečup a bobkové listy. Přiveďte k varu.
 - Přidejte mrkev, papriku, opečená kuřecí stehna a vyhrazenou marinádu.
 - Snižte teplotu na středně nízkou.
 - Za občasného míchání vařte, dokud kuře nezměkne a nezrůžoví uprostřed a omáčka se nezredukuje a nezhoustne, 1 až 1,5 hodiny.
 - Odstraňte přebytečný tuk, který vyplave na povrch. Občas kuře podlijte omáčkou.
 - Ochutnejte a upravte koření. Vmíchejte zelené části zelené cibulky.