Čokoládovo-banánový dort s krémem z arašídového másla a karamelizovanými pekanovými ořechy

Čokoládové dortyDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyKrémy, polevy a náplněMagazínZákusky

Taky Vám občas přijde, že se toho děje tolik, až to vypadá, že čas letí nadzvukovou rychlostí? Že se ráno probudíte, dvakrát se otočíte, jednou mrknete a už zase stojíte ve svém oblíbeném pruhovaném pyžamu nad postelí? Své současné trampoty a nesnáze jsem Vám přiblížila minule. Ale za poslední dobu se událo tolik úžasných věcí, že vlastně ani nejsem schopná utřídit vzpomínky a zážitky tak, aby navazovaly a dávaly smysl.

Prostě mám v sobě jednu velkou změť emocí, které jsou do sebe zamotané tak, že už je asi nikdy nerozmotám. Otázkou je, jestli je vůbec třeba je třídit… Není prostě naprosto v pořádku nechat je tak? Pevně spojené dohromady štěstím a spokojeností? Prostě se z nich nesnažit udělat jedno úhledně smotané klubko? Asi je nakonec nechám být a budu si je užívat v jejich neuspořádanosti!

Pohodový piknik foodblogerů ve Stromovce… Plánování naší lesní svatby na mém nejmilejším místě… Nepopsatelně úžasný kurz focení s Gurmetem… Alespoň kratičké pomáhání na Foodparade… Nová spolupráce s naší oblíbenou Kavárnou Kočičí v Karlíně. Všechno protkané spletitou sítí pečení, očekávání a příprav… 

To všechno mě hrozně pozitivně nakoplo kupředu. Bylo toho tolik, že si tu teď sedím u počítače, klepu do klávesnice a vlastně vůbec nepotřebuju židli, protože se takřka vznáším na svém vlastním osobním obláčku. Na překvapivém obláčku optimismu a pozitivních změn. Jo, můj obvyklý černý bouřkový mrak zlosti, křivdy a negativity, který nade mnou běžně visí, zmizel. Puf, vypařil se.

Člověk se asi opravdu musí odrazit až od úplného dna. Respektive se musí prohrabat tou pětimetrovou vrstvou hnoje, dostat se na dno a pak se odrazit. Ten odraz byl tak razantní a prudký, že jsem asi nabourala hlavou do stropu (kdo by řekl, že závratné výšiny radosti mají strop) a mám teď na čele bouli velikosti holubího vejce (no dobře, ta může být zrovna tak od toho, jak jsem v noci plnou rychlostí vrazila do futer v koupelně).

A jak s tím vším souvisí dnešní recept? Tenhle meganašlapaný dort, který obsahuje opravdu všechno, co miluju, jsem totiž upekla jako první věc do Kavárny Kočičí… A měl velký úspěch (a na kočičky nezbyl ani drobek)! Však aby ne, když je v něm čokoláda, banány, arašídové máslo a karamelizované pekanové ořechy… Pokud jste u všech ingrediencí řekli mňam, tak je jasné, že si pochutnáte stejně jako já.

TIP: Jako čokoládovo-banánový dort je známý především krtkův dort, který kombinuje kakaový korpus, banány a výbornou smetanovou náplň s kousky čokolády. Jak zní recept na krtkův dort na plech?

Čokoládovo-banánový dort s krémem z arašídového másla a karamelizovanými pekanovými ořechy

Ingredience:

  • 250 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 4 vejce velikosti L
  • 500 g hladké mouky
  • 85 g holandského kakaa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 zralé banány
  • 2 hrsti sekaných pekanových ořechů

Krém:

  • 600 g mascarpone
  • 300 g krémového sýra
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hladkého arašídového másla
  • moučkový cukr podle chuti

Karamelizované pekanové ořechy:

  • 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 1 lžíce krupicového cukru

Postup

Rozehřejte si troubu na 180°C. Dno velké dortové formy (o průměru 26 cm) si vyložte papírem na pečení, boky lehounce pomažte máslem nebo olejem a rovněž vyložte pruhem papíru. 

Mouku prosejte do mísy spolu se solí a kakaem, sodou a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do světlé, nadýchané pěny a poté po jednom zašlehejte vejce. Do připravené směsi másla, vajec a cukru postupně (zhruba na 3x) zašlehejte bílý jogurt a směs mouky s kakaem, solí, sodou a práškem do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte banány rozmačkané vidličkou a nasekané ořechy.

Nalijte těsto do formy a pečte zhruba 50 minut – dobře hlídejte a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mé troubě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách) a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a 2x vodorovně prokrojit (seříznuté těsto můžete použít na cake pops).

Zatímco korpus stydne, připravte karamelizované ořechy. Do pánve vhoďte nasekané ořechy a rovnoměrně je posypte cukrem. Nechte zkaramelizovat a opražit ořechy. Pozor, jsou náchylné ke spálení – nespouštějte je ani na chviličku z očí. Nasypte na talíř nebo do mističky a nechte vychladnout. 

Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a arašídovým máslem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Doslaďte podle chuti. Výsledný krém by měl být lehký a nadýchaný, ale zároveň pevný.

Teď už přichází čas složení dortu. Na dortovou podložku položte spodní díl korpusu a potřete ho 1/3 krému, poté pokračujte ve vrstvení – další vrstva těsta a další krém. Vrchní díl těsta potřete tenkou vrstvou krému stejně jako boky dortu (tato vrstvička zachytí všechny zlobivé drobečky, které by vám chtěly kazit výsledný vzhled dortu) a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice.

Poté dort potřete zbytkem krému a uhlaďte. Vršek dortu posypte karamelizovanými ořechy. Dejte vychladit přes noc, aby se chutě dortu pěkně propojily (i když samozřejmě můžete hned zakrojit).

Tady něco navíc – recept na dvoupatrový dort s malinovým krémem, může být narozeninový i svatební a dále recept na krtkův dort s kakaovým korpusem, lahodnou náplní a banány.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang