Tento recept na cornwallskou slepici je ideální pro zvláštní příležitosti, jeho příprava je překvapivě snadná. Podávejte s křupavým česnekovým chlebem a lehkým vínem Chianti.
Ingredience
- 4 cornwallské slepice (drobná drůbež)
 - 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
 - sůl a pepř podle chuti
 - 1 citron, rozčtvrcený
 - 8 snítek čerstvého rozmarýnu, rozdělit
 - 24 stroužků česneku
 - ⅓ šálku bílého vína
 - ⅓ šálku kuřecího vývaru
 
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C. Slepice potřete 1 lžící olivového oleje; lehce osolte a opepřete. Do každé dutiny napíchejte 1 čtvrtku citronu a 1 snítku rozmarýnu. Slepice vložte do velkého těžkého pekáče a kolem nich rozmístěte stroužky česneku.
 - Pečte v předehřáté troubě 25 minut. Mezitím v malé misce našlehejte víno, kuřecí vývar a zbývající 2 lžíce olivového oleje.
 - Slepice vyjměte z trouby a snižte teplotu na 175 °C. Slepice přelijte směsí vína a pokračujte v pečení, přičemž každých 10 minut podlévejte šťávou, dokud slepice nezískají zlatohnědou barvu a šťávy nebudou čiré, přibližně dalších 25 minut.
 - Okamžitý teploměr zapíchnutý u kosti by měl ukazovat 74 °C.
 - Slepice přendejte na talíř a šťávu z dutiny přelijte do pekáče; citrony a rozmarýn vyhoďte. Slepice přikryjte alobalem, aby zůstaly teplé.
 - Šťávu z pánve a stroužky česneku přelijte do středně velkého hrnce; vařte, dokud se nezredukuje na konzistenci omáčky, asi 6 minut.
 - Slepice podélně rozřízněte na poloviny a dvě poloviny naaranžujte na každý talíř. Navrch dejte lžíci omáčky a pečený česnek.
 - Ozdobte zbylými snítkami rozmarýnu a podávejte.