Podíváme na zoubek druhům cukroví, jejichž recepturu jsem roky ladila k naprosté dokonalosti. Některé jsou sice maličko pracnější, ale výsledek vám všechnu tu námahu vynahradí, slibuju! Tak tady jsou – moje milované luxusní kokosky, čokoládovo-ořechové košíčky s karamelovým krémem a ultraořechové suchárky. 

Zkusit se má vše i cukroví pro vegany. Třeba potěší někoho z rodiny nebo přátel. Recepty na pečené i nepečené vánoční cukroví je zdravé a chutné.

Luxusní kokosky 

Ingredience: 

Kokosová kolečka: 

  • 240 g hladké mouky 
  • 200 g másla 
  • 80 g krupicového cukru 
  • 2 žloutky 
  • 80 g kokosu 

Kokosky: 

  • 5 bílků 
  • 300 g krupicového cukru 
  • 150-200 g kokosu 

Na dokončení: 

  • čokoládový krém – stejný jako u pařížských rohlíčků 
  • brusinková marmeláda 
  • rozpuštěná čokoláda na potření (přidávám do ní trochu kakaového másla) 

Postup

Z mouky, másla, cukru, žloutků a kokosu vypracujte těsto a zabalené ve fólii ho nechte nejméně hodinu uležet v lednici. Poté ho vyválejte na plát o síle 3 mm, vykrajujte kolečka (báze pod kokosky) a pečte na papírem na pečení vyloženém plechu při 180°C. Nechte vychladnout. 

Na kokosky nad parou šlehejte bílky s krupicovým cukrem, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Poté je došlehejte mimo páru do pevného sněhu. Do sněhu opatrně pomocí stěrky postupně zapracujte kokos. Nemusíte ho přidávat všechen. Hmota by měla být stále nadýchaná, aby šla stříkat na plech sáčkem.

Hotovým kokosovým sněhem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou nebo s otevřenou špičkou s hustými ostrými zoubky a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné kokosky (hodně nabudou). Sušte na horký vzduch (120°C) do zpevnění a zrůžovění. Nechte vychladnout. 

Na kokosová kolečka po obvodu nastříkejte čokoládový krém, střed vyplňte marmeládou a nahoru nalepte kokosku. Dejte vychladit do lednice a poté obvod pomocí štětce potřete rozpuštěnou čokoládou. 

Za vyzkoušení stojí také paleo kokosky, svou chutí podle reakcí mile překvapí. Tady recept na paleo kokosky.

Čokoládovo-ořechové košíčky s karamelovým krémem 

Ingredience: 

  • 180 g moučkového cukru 
  • 25 g holandského kakaa 
  • 220 g másla 
  • 2 žloutky 
  • 300 g hladké mouky 
  • 60 g polohrubé mouky 
  • 120 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových) 

Krém: 

  • 200 g karamelového salka (dříve jsem používala 1/2 sklenice Lotus pomazánky z originálních karamelových sušenek neboli speculaas), o pokojové teplotě 
  • 125 g mascarpone, o pokojové teplotě 
  • 125 g másla, změklého 

Na dokončení: 

  • brusinková marmeláda 
  • čokoláda na polití 
  • hrubá mořská sůl či ořechy na ozdobení (krásně vypadají sekané pistácie, plátkové mandle nebo polovina vlašského ořechu) 

Postup

Z cukru, kakaa, másla, žloutků, obou druhů mouky a ořechů vypracujte soudržné těsto a zabalené do fólie ho nechte odpočinout v chladu. Z těsta odebírejte kousky velikosti ořechu a namačkejte ho do formiček na košíčky (nebo ořechy). Pečte do zezlátnutí a ještě za tepla vyklepněte z formiček (po vychladnutí už to tak dobře jít nemusí). 

Karamelové salko, mascarpone a máslo našlehejte do lehkého nadýchaného krému. 

Na dno košíku dejte trochu brusinkové marmelády a poté košíček naplňte krémem. Můžete pomocí příborového můžete vytvořit hladký povrch nebo košíček naplňte pomocí cukrářského sáčku. Dejte pořádně vychladit. 

Naplněné košíčky namočte do čokolády a posypejte mořskou solí nebo ořechy. 

Ultraořechové suchárky 

Ingredience: 

  • 4 bílky 
  • 100 g moučkového cukru 
  • 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
  • strouhaná kůra z 1 citronu 
  • 140 g hladké mouky 
  • 200-300 g ořechů (lískové, vlašské, arašídy, mandle, pistácie, kešu) 

Postup

Z bílků a cukru vyšlehejte pevný sníh, opatrně zašlehejte vanilku, citronovou kůru a hladkou mouku. Nakonec vmíchejte ořechy a hotové těsto vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na chlebíček nebo srnčí hřbet. Pečte 30 – 35 minut při 180°C do zezlátnutí.

Hotový chlebíček zabalte do alobalu a utěrky a nechte odpočívat do druhého dne. Pak ho tenkým ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky, ty rozložte na plech vyložený papírem na pečení a usušte při 100°C. Měli by být krásně křupavé. 

Skořicová kolečka s karamelem 

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky 
  • 180 g másla 
  • 3 žloutky 
  • 60 g cukru 
  • 2 lžičky skořice 

Náplň: 

  • 500 ml smetany 
  • 2 balíčky Toffo bonbonů (nebo podobných tvrdých karamelových bonbonů) 
  • 100 g změklého másla 

Na dokončení: 

  • čokoláda na potření 
  • skořice na posypání 

Postup

Z mouky, másla, žloutky, cukru a skořice vypracujte vláčné těsto a uložte ho minimálně na hodinu do lednice. Poté ho vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte kolečka. Pečte při 180°C asi 7 minut na plechu vyloženém papírem na pečení. Nechte vychladnout. 

Smetanu vařte s karamelovými bonbony, dokud se nerozpustí – buďte trpěliví, trvá to hodně dlouho. Nechte vychladnout. Poté přidejte máslo a vyšlehejte do nadýchaného krému. 

Kolečka spojujte krémem a potřete čokoládou. Po zaschnutí můžete lehce poprášit skořicí.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang