Hravě a zdravě IV: Odlehčená bageta s pečeným falafelem

DietníDietní bezlepkovéHlavní jídlaSendvičeVeganskéVegetariánskéZdraví

Smažený falafel není pro ty, co ještě nevzdali novoroční předsevzetí zhubnout, nejvhodnější. Ale když už je namíchaná směs, zkusit lze i nízkotučnou variantu pečenou v troubě. Výsledek je více než uspokojivý. Kůrka je pevnější, sice ne tak lahodně nezdravě křupavá, ale ukrývá jemný a chutný vnitřek.

Na odlehčenou bagetu s pečeným falafelem budete potřebovat:

  • 1 rustikální bagetu s pohankou
  • 3–4 placičky pečeného falafelu
  • 2 lžíce pomazánky z červené řepy
  • mladou řeřichu
  • 1–2 lžíce nízkotučného jogurtu na pokapání

Ze směsi na falafel utvořte placičky, zlehka potřete olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 25–30 minut, jednou obraťte. Rustikální bagetu s pohankou rozřízněte a obě strany zlehka potřete pomazánkou z pečené červené řepy.

Na jednu stranu naklaďte falafelové placičky a pokapejte je jogurtem, druhou část posypte mladou řeřichou. Pohanka se řadí mezi takzvané pseudocereálie, které se vyznačují vysokou nutriční hodnotou.

Do Evropy se dostala už ve středověku z východní Asie. Kromě vlákniny je významným zdrojem flavonoidu rutinu přispívajícího výrazně ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Rutin udržuje pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang