Cizrna je asi moje nejoblíbenější luštěnina. Jím jí i několikrát týdně a ještě se mi nepřejedla. Dnes bych se s vámi chtěla podělit o recept na mojí verzi falafelu. Tato cizrnová pochoutka se běžně podává smažená, ale jelikož smažená jídla nevyhledávám a nedělají mi dobře, volím raději pečení v troubě.

Troufám si říct, že na chuti tomu nic neubírá a ještě můžete mít dobrý pocit, že si dopřáváte lehké jídlo plné živin a báječných chutí. V egyptské kuchyni má cizrnový falafel nezastupitelnou roli.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 300 g uvařené cizrny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva
  • 1 lžička římského kmínu
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • hrst sekaných koriandrových lístků

Pokračujeme následovně.

Postup přípravy – cizrnový falafel v troubě

Základem tohoto receptu je cizrna. Buď si můžete ulehčit práci a koupit konzervovanou, kterou už nemusíte vařit, nebo si koupíte suchou a dáte si ten čas a práci s jejím vařením. Pokud zvolíte druhou variantu, stačí cizrnu přes noc namočit do vody a poté v čisté vodě uvařit do měkka. Je jen na vás, kterou cestu zvolíte, výsledek bude v obou případech chutnat skvěle.

Teď už ale k samotné přípravě cizrnového falafelu. Je velice jednoduchá. Všichni ingredience kromě koriandru vložíme do mixéru a umixujeme kompaktní hmotu. Pokud v ní zbudou menší kousky cizrny, není to vůbec na škodu. Směs by se ale neměla drolit (když tak přidejte více oleje), aby z ní šly tvořit kuličky. Nejlépe tvoří navlhčenými dlaněmi.

Před pečením v troubě falafel lehce potřu olivovým olejem, aby se při pečení vytvořila krásná kůrka. Nejsnáze toho docílíte, když si nalijete do dlaní a kuličky v nich jednoduše poválíme. Hotový cizrnový falafel v troubě pečeme při 180 stupních cca 35 – 40 minut.

Podáváme s guacamole a lehkým listovým salátkem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang