Krok za krokem – Kváskový chléb a bylinkové máslo

Pečivo

Pro mě je chleba docela velký zázrak a také obrovská pochoutka. Neznám snad nikoho, komu by nechutnal čerstvě upečený. A k tomu bylinkové máslo? Ne, nic lepšího prostě neznám.

Na 1 bochník chleba budete potřebovat:

  • 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
  • 1 sáček instantního droždí
  • 440 ml převařené vlažné vody
  • 280 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 290 g žitné mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • špetka cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • kmín dle chuti

Postup:

  1. Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
  2. Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.
  3. Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10-15 minut.
  4. Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
  5. Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
  6. Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.
  7. Troubu předehřejte na 250 stupňů.
  8. Na plech dejte pečící papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
  9. Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20 – 30 minut. V průběhu pečení můžete chléb 2x až 3x rukou postříkat vodou. Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude chléb znít dutě.

Na bylinkové máslo budete potřebovat:

  • 100 g změklého másla
  • hrst oblíbených bylinek – petrželka, pažitka, libeček
  • špetka soli

Postup:

  1. Bylinky nasekejte nadrobno a v míse je smíchejte s máslem a solí.
  2. Pokud máte rádi česnek, prolisujte do másla i 1 stroužek česneku a opět důkladně promíchejte.

Za vyzkoušení stojí také tento recept na kváskový chléb.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang