Recept na kuře Jerk s rýží a hráškem

Hlavní jídlaKuřecí masoMarinádyMasoPřílohyRýže
Kuře Jerk

Jamajská marináda má mnoho verzí, ale tato je super pálivá s příměsí sóji. Podávejte s kokosovou rýží basmati.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 12 kuřecích stehen s kostí
  • 1 limetka, rozpůlená
  • pálivá omáčka k podávání – volitelně

Na marinádu

  • 1 velký svazek jarní cibulky, nahrubo nasekaný
  • kousek zázvoru velikosti palce, nahrubo nasekaný
  • 3 stroužky česneku
  • ½ malé cibule
  • 3 chilli papričky Scotch Bonnet, pokud chcete méně pálivé, zbavené slupky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu nebo 1 lžíce tymiánových lístků
  • 1 limetka, odšťavněná
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce mletého nového koření

Na rýži a hrášek

  • 200 g rýže basmati
  • 400 g plechovky kokosového mléka
  • 1 svazek jarní cibulky nakrájené na plátky
  • 2 velké snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička mletého koření
  • 2 x 410 g plechovky ledvinových fazolí, scezené

Postup

  1. Pro přípravu marinády smíchejte v kuchyňském robotu jarní cibulku, zázvor, česnek, cibuli, chilli papričky, sušený tymián, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, rostlinný olej, hnědý cukr a mleté koření spolu s 1 lžičkou soli a rozmixujte na pyré.
  2. Pokud se vám nedaří směs rozmixovat, vypněte mixér, promíchejte ji a zkuste to znovu.
  3. Nakonec se začne mixovat – nenechte se zlákat k přidání vody, protože chcete mít hustou pastu.
  4. Ochutnejte směs trhaného masa, zda je kořeněná – měla by být dost slaná, ale ne nepříjemně slaná.
  5. Nyní můžete přidat více chilli papriček, pokud je pro vás málo pálivá.
  6. Pokud je směs příliš slaná a kyselá, zkuste přidat ještě trochu hnědého cukru, dokud nebude chuť dobře vyvážená.
  7. Do 12 kuřecích stehen udělejte několik zářezů a maso přelijte marinádou a vetřete ji do všech štěrbin.
  8. Přikryjte a nechte marinovat přes noc v lednici.
  9. Pokud chcete kuře grilovat, rozpalte uhlí zhruba 1 hodinu před přípravou pokrmu.
  10. Pravé trhaná masa (jerk maso) nejsou přesně grilovaná, jak si představujeme grilování, ale jakoby grilovaná v kouři.
  11. Chcete-li dosáhnout autentičtějšího zážitku z trhaného masa, přidejte do grilu dřevěné štěpky a kuře připravujte na pomalém nepřímém ohni po dobu 30 minut.
  12. Chcete-li péct v troubě, zahřejte ji na 180 °C.
  13. Vložte kousky kuřete do pekáče s rozpůlenou limetkou a pečte 45 minut, dokud nejsou měkké a propečené.
  14. Zatímco se kuře peče, připravte rýži a hrášek.
  15. Rýži basmati propláchněte ve velkém množství studené vody a poté ji vyklopte do velkého hrnce.
  16. Přidejte kokosové mléko, jarní cibulku, snítky tymiánu, česnek a mleté koření.
  17. Osolte, přidejte 300 ml studené vody a postavte na silný oheň.
  18. Jakmile se rýže začne vařit, zmírněte ji na střední teplotu, přikryjte a vařte 10 minut.
  19. K rýži přidejte fazole a přiklopte pokličkou.
  20. Nechte 5 minut vypnuté, dokud se nevstřebá všechna tekutina.
  21. Vymačkejte na kuře pečenou limetku a podávejte s rýží a hráškem a trochou pálivé omáčky, pokud máte rádi opravdu pálivé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang