Recept na kuřecí prsa ve smetanové houbové omáčce

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoOmáčkySlané receptySmetanová omáčka

Rychlá 20 minutová večeře s kuřecím masem, která je dostatečně jednoduchá, ale zároveň dostatečně elegantní pro společnost. Univerzální smetanová houbová omáčka podávaná s kuřecími prsíčky s lehkou kůrčičkou. Je stejně chutná, jako vypadá, a je velmi dobrá.

Ingredience

Na křehké kuře:

  • 2 velká kuřecí prsa (bez kůže a kostí, celkem asi 600-700 g)
  • 1/2 lžičky soli
  • černý pepř
  • 1/4 šálku mouky
  • 15 g nesoleného másla (1 polévková lžíce)

Na hřebíčkovou omáčku:

  • 30 g (2 lžíce) nesoleného másla
  • 300 g žampionů nakrájených na plátky (hnědé houby nebo švýcarské houby)
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 šálku suchého bílého vína (lze nahradit kuřecím vývarem)
  • 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 šálek zahuštěné nebo tučné smetany
  • 1/2 šálku parmezánu, čerstvě nastrouhaného na jemno

K podávání:

  • 2 lžíce pažitky, jemně nakrájené (nepovinné) – nahradit petrželkou, zelenou cibulkou nebo vynechat

Postup

  1. Z každého prsíčka vodorovně rozřízneme polovinu, aby vznikly celkem 4 tenké steaky.
  2. Každou stranu posypte solí a pepřem, poté posypte moukou a prsty ji rozetřete po celém povrchu.
  3. Na velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte 15 g másla.
  4. Přidejte kuře a opékejte je z každé strany 2 a 1/2 minuty dozlatova a dokud není propečené.
  5. Vyjměte z pánve, přikryjte a udržujte v teple.
  6. Na stejné pánvi přidejte zbývající máslo a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň.
  7. Přidejte houby a vařte 4 minuty, dokud nezačnou na okrajích zlátnout.
  8. Poté přidejte česnek a špetku soli a pepře a pokračujte ve vaření další minutu, dokud česnek i houby nezezlátnou.
  9. Přidejte bílé víno – bude bublat a bude se vařit.
  10. Vařte 30 sekund a seškrabujte dno pánve, dokud se víno z větší části neodpaří a nezmizí alkoholový zápach.
  11. Přidejte kuřecí vývar a 1 minutu prudce vařte, aby se z větší části odpařil.
  12. Poté přidáme smetanu, snížíme teplotu na střední a vaříme 2 minuty, dokud se nezredukuje a mírně nezhoustne.
  13. Vmíchejte parmazán, ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
  14. Ozdobte pažitkou a podávejte tak, jak je na pánvi, aby si lidé mohli sami posloužit (nebo přendejte na talíř, pokud dáváte přednost). Případně na každý talíř naservírujte porci kuřete, přelijte lžící omáčky a ozdobte pažitkou.
  15. Ideální je podávat s bramborovou kaší nebo rýží – něco, co nasákne tu úžasnou omáčku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang