Letní souboj chutí a vitamínů: mrkev vs. kedlubna

MagazínPro dětiZdravíZeleninová jídlaZeleninové přílohyZeleninové saláty

Latinský název mrkve je Daucus carota a tohle její pojmenování proniklo i do češtiny – často se jí říká karotka. Je to nepochybně jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů zeleniny. Pěstovala se už v antice – původní odrůdy měly kořeny bílé a žluté, často i fialové.

Dnešní oranžová barva není zas až tak stará – pochází z Holandska a do ostatních zemí se rozšířila až někdy v 17. a 18. století. Dnes ale sílí hnutí, které hlásá návrat „ke kořenům“ (v tomhle případě doslova) a tak znovu můžete koupit i původní žluté a fialové druhy.

Ať má mrkev jakoukoliv barvu, vždy je pro naši výživu významná, neboť obsahuje velké množství provitamínu A. I když se všeobecně tvrdí, že nejzdravější zelenina je syrová, v tomhle případě to neplatí.

Ze syrové mrkve dokáže organismus využít pouze 5 %, z jemně nastrouhané 30 % a z jemně udušené až 60 %. „Áčko“ se rozpouští v tucích, proto je moudré konzumovat mrkev omaštěnou nějakým kvalitním olejem.

TIP: Pro získání hodně vitamínů a živin do dětí, je skvělé připravit tradiční mrkvový salát.

Provitamín A působí v těle jako antioxidant, snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou a zvyšuje obranyschopnost organismu. Chrání zrak, zajišťuje mladistvý vzhled pleti a oddaluje tvorbu vrásek.

Mrkev je vhodná i při žlučníkové a jaterní dietě. Díky vysokému množství draslíku je mírně močopudná, je tedy vhodná i pro revmatiky.  V tomhle období je nejchutnější, takže vyrazte na zahrádky a na trhy pro mrkev!

Mladá kedlubna

A když už tam budete, kupte si i mladou kedlubnu. Také vás to svádí zařadit ji mezi kořenovou zeleninu? Omyl, kedlubna roste nad zemí a patří mezi brukve. Nejchutnější jsou mladé hlízy, které se syrové hodí ke chroupání nebo do salátů.

Větší hlavy můžete dusit, plnit i zapékat. V Čechách je oblíbené kedlubnové zelí nebo polévka, v naší rodině se při přípravě smaženého květáku vždy svezla i jedna kedlubna.

Nakrájená na centimetrové plátky a obalená v trojobalu asi nebude úplně nejzdravější, zato však velice chutná (a obaluje se mnohem lépe než květák). Kedlubna navíc obsahuje vitamíny skupiny B, dále vitamíny C, E a K, řadu minerálních látek a také vlákninu.

Pozoruhodné je, že kedlubna je velký bojovník proti rakovině. Dále dokáže regulovat hormonální hladiny u mužů i žen a upravit menstruační cyklus, tiší menstruační bolesti a likviduje cysty na vaječnících i prsou… Už vím, co bude zítra k obědu.

Ingredience

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang