Lívanečky z celozrnné mouky s chia semínky a ovesnými vločkami, přelité rybízovo-angreštovým chia džemem

DezertyDžemy, marmelády a povidlaLívanceMagazínPro dětiSladká jídlaSnackySnídaně

V neděli svět zažil velmi překvapivou premiéru. Že vám unikla? Nechápu, jak je to možné, ale nevadí. Tak to abychom to napravili, že? Připravte se na šok. Ano, už je tomu tak… V neděli z mých úst zazněla památná věta „Jéééé, ono prší!“. Věřte, že tento úkaz je stejně bájný jako zjevení okřídleného černého jednorožce (nebo koneckonců jakéhokoli jednorožce). Pravděpodobně se už nebude opakovat. Nikdy.

Takže zatímco i Halleyovu kometu můžete při dobrém načasování vidět dvakrát za život, tohle je unikát. Zapamatujte si tento jedinečný památný den a zapište si ho do kalendáře jako den, kdy M. neremcala, že bude mít mokro v botách, a nezkroutila obličej do totálně nespokojeného šklebu, jakože co jsme komu udělali.

Ba naopak se mi po tváři rozprostřel připitomělý úsměv a asi hodinu jsem strávila tím, že jsem seděla u otevřeného okna na polštáři a okouzleně civěla na spoušť venku. Od okna mě odehnaly až kroupy. Bylo to boží. A konečně se nám nebudou rozpouštět dorty pod rukama. To byla fakt svízelná situace. Teď už bude všechno zase fajn (než si najdu nějaký jiný důvod ke stížnostem).

Neděle krom dlouho postrádané vláhy přinesla ještě jeden poměrně vzácný úkaz. Zdravou snídani. Ne, že bych běžně snídala čertovskou klobásu s plnotučnou hořčicí a k tomu pět gumových rohlíků, ale v neděli si většinou užíváme opravdu královskou snídani a na nějakou tu kapku (hektolitr či dva) javorového sirupu a bílou mouku příliš nehledíme.

Měla jsem v lednici zbytek lehce alternativní rybízovo-angreštového chia džemu a tak jsem si řekla, že by si zasloužil nějakého alespoň trošičku zdravějšího společníka. Chtěla jsem vafle. Fakt jsem je chtěla, ale nakonec jsem se přistihla, jak stojím u plotny a obracím tyhle nadýchané a zároveň křupavé krasavce. Prostě lívancový autopilot, co vám budu povídat.

Lívanečky z celozrnné mouky s chia semínky a ovesnými vločkami, přelité rybízovo-angreštovým chia džemem 

Ingredience: 

  • 2 vejce o pokojové teplotě 
  • 500 ml podmáslí o pokojové teplotě 
  • 60 g rozpuštěného másla 
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky 
  • 1 hrst ovesných vloček 
  • 20 g chia semínek 
  • 20 g stévie 
  • 2 lžičky jedlé sody 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička soli 
  • 1/2 lžičky kardamomu 

Chia džem:

  • 2 hrnky odstopkovaného červeného angreštu 
  • 2 hrnky odstopkovaného červeného rybízu 
  • trocha vody 
  • med na doslazení 
  • chia semínka na zahuštění (2 – 3 lžíce) 

K podávání:

  • 1 kelímek řeckého jogurtu 
  • pekanové ořechy 

Postup

Ovoce na džem poduste s trochou vody. Pokud máte raději džem s kusy ovoce, pouze ho trochu rozmělněte vidličkou. Pokud naopak máte raději hladší strukturu zavařeniny, přepasírujte ovoce přes husté síto zpět do hrnce. Doslaďte medem a přisypte chia semínka. Do džemu můžete přidat i špetku koření – muškátového oříšku, hřebíčku, skořice nebo kardamomu.

Ještě krátce provařte, řádně promíchejte a přelijte do čisté, suché sklenice, uzavřete a nechte nabobtnat. Možná by takto připravený „džem“ šel zavařit jako se to dělá obvykle, aby déle vydržel (Máte s tím zkušenosti?), ale já jsem ho jen nechala vychladnout, uložila do lednice a spotřebovala do 1 týdne. 

Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience (mouka, chia semínka, stévie, soda, prášek do pečiva, sůl – vše prosejte přes síto a přidejte ovesné vločky) a v druhé prošlehejte všechny vlhké (vejce, podmáslí, máslo). Spojte obě směsi a nechte těsto chviličku odpočívat. 

Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lívanečky a opékejte z obou stran dozlatova. Výborné budou i s domácí zmrzlinou.

Podávejte třeba s bílým řeckým jogurtem, chia džemem a ořechy. 

Chutné a zdravé mohou být také lívance, stačí využít tento recept na zdravé lívance z ovesných vloček.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang