veganske-lasagne-2-2

Kdo by řekl, že veganské lasagne mohou být tak chutné? Tento recept na lasagne bez mléka se snadno připravuje z jednoduchých ingrediencí a chutná úžasně. Tyto veganské lasagne jsou nejlepší.

Recept na veganské lasagne udává 8 porcí.

Ingredience

Kešu krém

  • 2 šálky kešu oříšků, namočených alespoň 4 hodiny, pokud nemáte výkonný mixér
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky jablečného octa
  • ¾ lžičky jemné mořské soli
  • ½ lžičky dijonské hořčice

Zelenina

  • 1 středně velká až velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 velké nebo 3 střední mrkve, nakrájené (asi 1 šálek)
  • 200 g Baby žampionů, očištěných a nakrájených
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 150 g baby špenátu, nahrubo nasekaného
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté

Ostatní ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 a ½ šálku marinara omáčky, domácí nebo koupené v obchodě
  • 9 lasagne nudlí bez vaření
  • Doporučené ozdoby: veganský parmazán (nebo lehce posypat výživným droždím) a čerstvá bazalka

Postup

Krok 1

Předehřejte troubu na 220 °C. Pokud jste kešu oříšky namočili, slijte je a propláchněte, dokud voda nepoteče čistá.

Krok 2

V mixéru smíchejte kešu oříšky, vodu, citronovou šťávu, ocet, sůl a hořčici. Mixujte, dokud směs nebude hladká a krémová. Pokud se vám nedaří směs rozmixovat, pomalu přilévejte až ½ šálku vody navíc, ale použijte jen tolik vody, kolik je nutné. Odstavte.

Krok 3

Poté připravíme zeleninu: Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Jakmile se začne třpytit, přidejte cibuli, mrkev, houby, sůl a několik koleček černého pepře. Za stálého míchání smažíme, dokud zelenina neztratí většinu vlhkosti a nezměkne a nezezlátne na okrajích, asi 8 až 10 minut. V případě potřeby přidejte další kapku olivového oleje, aby se zelenina nepřichytila ke dnu pánve.

Krok 4

Na dno pánve přidejte několik velkých hrstí špenátu. Za častého míchání vařte, dokud špenát nezvadne. Postup opakujte se zbývajícím špenátem a smažte, dokud všechen špenát nezvadne, asi 3 minuty. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Odstavte pánev z ohně a podle chuti osolte a opepřete.

Krok 5

Rovnoměrně rozetřete ¾ šálku rajčatové omáčky na dno pekáče. Navrch položte 3 lasagne (podle potřeby odlomte jejich konce a/nebo překryjte jejich okraje). Na nudle rovnoměrně rozetřete 1 šálek kešu krému. Navrch dejte polovinu zeleniny. Nahoru dejte ¾ šálku rajčatové omáčky.

Krok 6

Navrch dejte další 3 lasagne a 1 šálek kešu krému (zbytek krému si nechte). Poté přidejte zbývající zeleninu.

Krok 7

Navrch dejte další 3 lasagne a rozetřete ¾ šálku rajčatové omáčky, aby byly nudle rovnoměrně pokryty.

Krok 8

Vrchní část lasagní obalte alobalem a dbejte na to, aby byl napnutý a nedotýkal se horní části pekáče. Přikryté pečte 25 minut, pak kryt sejměte, otočte pekáč o 180° a pokračujte v pečení ještě asi 5 až 10 minut, dokud se lasagne nezapaří a v rozích lehce neprobublají.

Krok 9

Vyjměte pekáč z trouby a nechte lasagne 15 až 20 minut vychladnout, aby měly čas ztuhnout a vychladnout na přiměřenou teplotu. Povrch pokapejte zbytkem kešu krému (pokud je příliš hustý na pokapání, zřeďte ho nejprve malým množstvím vody). Posypte lasagne veganským parmazánem a čerstvou bazalkou, pokud používáte, pak nakrájejte a podávejte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang