Zní to trochu filozoficky, přitom bude řeč o těch „nejobyčejnějších“ bramborách. Pocházejí z peruánských And, kde je už v dávných dobách pěstovali Inkové – byly pro ně stejným darem z nebes jako pro Aztéky kukuřice. Po dobytí incké říše v 16. století doputovaly do Evropy, kde se však zpočátku netěšily dobré pověsti.

Možná proto, že s výjimkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá. Až kolem roku 1740 docenil jejich možnosti pruský král Fridrich II. Veliký a nařídil je pěstovat ve velkém. Do Čech se dostaly z Braniborska – a jako potravina se tu začaly ve větším pěstovat koncem 18. století.

Podle Wikipedie byly brambory do Čech přineseny pruskými vojáky za tzv. bramborové války (1778 až 1779). V Česku máme brambory rádi a bereme je jako samozřejmý základ spousty tradičních jídel. Jsou totiž neuvěřitelně univerzální.

Dnes patří k nejběžnějším surovinám v řadě zemí. Jsou nesmírně rozmanité, nejen co se týče vzhledu, ale i použitím v kuchyni. Salátová „áčka“ se těžko rozvaří, středně pevná „béčka“ s polomoučnou strukturou jsou ideální na přílohy a moučný typ „C“ se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.

Tloustne se po bramborách?

O bramborách se často říká, že se po nich tloustne – neprávem. Mají zanedbatelné množství tuku a ve 100 g zhruba 280 kJ, což není tak strašné, když to nepřeháníte s množstvím. Kromě toho se pyšní relativně vysokým obsahem vitamínu C, dále obsahují vitamíny B1, B2 a vitamín K.

Podle sezóny v Česku narazíte na brambory rané, nové a pozdní. Při nákupu si dejte pozor na brambory nazelenalé, plesnivé nebo naklíčené, trocha hlíny nevadí. Skladujte je v suchu a temnu, nejlépe v chladné místnosti.

Zelené a naklíčené brambory obsahují jedovatý solanin, pryč s nimi. I když solanin obsahují v jisté míře i brambory bez zelených míst, není zdraví nebezpečný. Jeho účinky ještě snížíte, když je budete vařit s kmínem.

Na trhu se pomalu začínají objevovat ty nejchutnější rané brambůrky (poznáte je vždy podle tenké loupající se slupky). Jsou ještě plné vody, mají méně škrobu a tak jsou lépe stravitelné.

Nehodí se k delšímu skladování. Při vaření je lze vkládat rovnou do vroucí vody. Jak dlouho se vaří brambory? Aby byly tak akorát na skus, je dobré je ponechat ve vařící vodě přibližně dvacet minut. Pro úplnost zde ještě jeden článek, jak dlouho se vaří brambory.

Vychutnejte si je nejlépe začerstva s kouskem másla a dobrou solí, se zakysanou smetanou ochucenou třeba koprem, nebo s tvarohem. Výtečné jsou také bramborové placky, které lze připravit na mnoho způsobů. Jako příloha k hlavnímu jídlu se též hodí americké brambory nebo luxusní bramborový salát.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang