Brambory

Zdraví

Zní to trochu filozoficky, přitom bude řeč o těch „nejobyčejnějších“ bramborách. Pocházejí z peruánských And, kde je už v dávných dobách pěstovali Inkové – byly pro ně stejným darem z nebes jako pro Aztéky kukuřice. Po dobytí incké říše v 16. století doputovaly do Evropy, kde se ale zpočátku netěšily dobré pověsti.

Možná proto, že s výjimkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá. Až kolem roku 1740 docenil jejich možnosti pruský král Fridrich II. Veliký a nařídil je pěstovat ve velkém. Do Čech se dostaly z Braniborska – a jako potravina se tu začaly ve větším pěstovat koncem 18. století.

Podle Wikipedie byly brambory do Čech přineseny pruskými vojáky za tzv. bramborové války (1778 až 1779). V Česku máme brambory rádi a bereme je jako samozřejmý základ spousty tradičních jídel. Jsou totiž neuvěřitelně univerzální.

Dnes patří k nejběžnějším surovinám v řadě zemí. Jsou nesmírně rozmanité, nejen co se týče vzhledu, ale i použitím v kuchyni. Salátová „áčka“ se těžko rozvaří, středně pevná „béčka“ s polomoučnou strukturou jsou ideální na přílohy a moučný typ „C“ se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.

Tloustne se po bramborách?

O bramborách se často říká, že se po nich tloustne – neprávem. Mají zanedbatelné množství tuku a ve 100 g zhruba 280 kJ, což není tak strašné, když to nepřeháníte s množstvím. Kromě toho se pyšní relativně vysokým obsahem vitamínu C, dále obsahují vitamíny B1, B2 a vitamín K.

Podle sezóny v Česku narazíte na brambory rané, nové a pozdní. Při nákupu si dejte pozor na brambory nazelenalé, plesnivé nebo naklíčené, trocha hlíny nevadí. Skladujte je v suchu a temnu, nejlépe v chladné místnosti.

Zelené a naklíčené brambory obsahují jedovatý solanin, pryč s nimi. I když solanin obsahují v jisté míře i brambory bez zelených míst, není zdraví nebezpečný. Jeho účinky ještě snížíte, když je budete vařit s kmínem.

Na trhu se pomalu začínají objevovat ty nejchutnější rané brambůrky (poznáte je vždy podle tenké loupající se slupky). Jsou ještě plné vody, mají méně škrobu a tak jsou lépe stravitelné.

Nehodí se k delšímu skladování. Při vaření je můžete vkládat do vroucí vody. Vychutnejte si je nejlépe začerstva s kouskem másla a dobrou solí, se zakysanou smetanou ochucenou třeba koprem, nebo s tvarohem.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang