Vneste do svého domova kousek slunné Itálie se specialitou Ossobuco – pokrmu z telecí kližky z morkové kosti se zeleninou, vývarem a vínem.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 120 minut
  • Celkem: 135 minut

Ingredience

  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 suchý bobkový list
  • 2 celé hřebíčky
  • Sýrové plátno
  • Kuchyňský motouz na svázání telecích nožiček
  • 3 celé telecí kýty (asi 500 g na kýtu), oříznuté
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Hladká mouka na poprášení
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky o průměru 1 cm
  • 1 malá mrkev, nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
  • 1 stonek celeru, nakrájený na kostičky o velikosti 1 cm
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 3 lžíce čerstvé italské petrželky, nasekané nadrobno
  • 1 lžíce citronové kůry

Postup

  1. Rozmarýn, tymián, bobkový list a hřebíček vložte do plátna a zajistěte provázkem. To bude váš bouquet garni.
  2. Telecí kýty osušte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vlhkost. Telecí kýty lépe zhnědnou, když jsou suché. Připevněte maso ke kosti kuchyňským provázkem. Každou nožičku osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem. Kýtu obalte v mouce a přebytečnou ji oklepejte.
  3. Ve velké zapékací misce zahřejte rostlinný olej, až se z něj bude kouřit. Do rozpálené pánve přidejte svázané telecí kolínka a opečte je ze všech stran, asi 3 minuty z každé strany. Zhnědlé kýty vyjměte a uschovejte.
  4. Do stejného hrnce přidejte cibuli, mrkev a celer. V tuto chvíli je osolte, abyste pomohli vytáhnout vlhkost ze zeleniny. Smažte, dokud nebude měkká a průsvitná, asi osm minut.
  5. Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Do pánve vraťte opečené kotlety, přidejte bílé víno a zredukujte tekutinu na polovinu, asi 5 minut.
  6. Přidejte bouquet garni a 480 ml kuřecího vývaru a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pánev a vařte asi 1 a 1/2 hodiny nebo dokud maso nepadá od kosti. Kontrolujte každých 15 minut, obracejte kýty a podle potřeby přidávejte další kuřecí vývar. Hladina tekutiny na vaření by měla být vždy asi ve 3/4 výšky stehna.
  7. Uvařené kýty opatrně vyjměte z hrnce a vložte na ozdobný servírovací talíř. Odřízněte kuchyňský provázek a vyhoďte jej. Z hrnce vyjměte a zlikvidujte bouquet garni.
  8. Kýty přelijte veškerou šťávou a omáčkou z pokrmu. Ozdobte nasekanou petrželkou a citronovou kůrou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang