
Musí se připravit nejprve paprikový relish. K tomu je ale nejprve zapotřebí si vyrobit domácí pikantní kečup. A ten je dobré udělat alespoň den předem. Pak už je to hračka. Pokud ale budete chtít zkusit nějakou rychlejší verzi, prostě vynechejte paprikový relish a vychutnejte si burgery například jen s avokádovým dipem.
Pikantní kečup – na jednu větší sklenici: 500g rajčat nakrájených na kostky 1 cibule, nakrájená na proužky 5 stroužků česneku, nakrájených na plátky 3 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru 6 lžic vinného octa 5 lžic medu 2 lžíce olivového oleje 1 lžička kajenského pepře 2 lžičky soli
Postup:
Předehřejte si troubu na 200°. Připravte si zapékací misku a vložte do ní rajčata. Přidejte česnek, cibuli, zázvor, ocet, olej, med, kajenský pepř, sůl a vše důkladně promíchejte.
Dejte péct zhruba na 55 minut – rajčata trochu zkaramelizují. Poté nechte směs vychladnout a rozmixujte na hladkou pastu. Propasírujte přes hrubší cedník a nalijte do uzavíratelné sklenice. Kečup uchovávejte v lednici.
Paprikový relish: 1 červená cibule, nakrájená nadrobno 1 žlutá paprika, nakrájená na nudličky 1 zelená paprika, nakrájená na nudličky 1 červená paprika, nakrájená na nudličky 6 lžic domácího pikantního kečupu 5 lžic nasekané petržele 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, papriky a poduste je na skus. Nechte směs vychladnout. Poté přidejte pikantní kečup a petržel a vše promíchejte.
Guacamole – ingredience a postup
Avokádový dip – ala guacamole:
- 2 zralá avokáda
- šťáva z 1 limety
- 1 lžička soli
- 1/4 cibule, nakrájené najemno
- 1 rajče, nakrájené na drobné kostičky
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku, utřený
Postup:
Vložte avokáda do mixéru spolu se solí a limetkovou šťávou a umixujte na hladký krém. Následně přendejte do misky a přimíchejte cibuli, chilli vločky, rajče, zázvor a česnek.
Takto připravený dip můžete skladovat v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Po prvním dni si můžete všimnout, že dip není z vrchu tak hezky zelený, jako při jeho výrobě. Stačí promíchat a nahnědlá barva zmizí.
Burgery 500g bio mletého hovězího masa 1 malá cibule, nasekaná najemno 1/2 lžičky hořčičného prášku 3 lžíce nasekané petržele 1 lžička mleté sladké papriky 1 lžička soli 1/2 lžičky pepře cca 150 g změklého ghí (můžete nahradit klasickým máslem, pokud nepotřebujete paleo/Whole30 verzi)

Postup:
Maso si před jeho přípravou vyndejte dostatečně dopředu z lednice, aby stačilo dosáhnout pokojové teploty (takto pracuji s každým kusem a druhem masa). V misce smíchejte maso s cibulí, hořčičným práškem, solí, pepřem, paprikou a petrželí.
Svižně promíchávejte (nejlépe rukou) až vznikne hladká směs. Vmíchejte ghí a podle chuti ještě dosolte a připepřete. Pak si maso rozdělte na požadovaný počet dílů (dle velikosti housky, batátů.) a vytvarujte silnější placky.
Placky přendejte na talíř/tác a přikryjte potravinovou fólií. A nechte je v lednici ztuhnout. Před tím, než je budete dávat na gril či pánev, je potřete lehce olivovým olejem a opékejte z každé strany zhruba 4 minuty. Maso nechte před podáváním chvilku (cca 3 minutky) odpočinout.
Obloha:
- baby špenát nebo listy římského salátu
- cibule nakrájená na kolečka
- opečené pláty batát/domácí housky
Klademe nejprve listy, následně maso, dip/relish, cibuli.