Musí se připravit nejprve paprikový relish. K tomu je ale nejprve zapotřebí si vyrobit domácí pikantní kečup. A ten je dobré udělat alespoň den předem. Pak už je to hračka. Pokud ale budete chtít zkusit nějakou rychlejší verzi, prostě vynechejte paprikový relish a vychutnejte si burgery například jen s avokádovým dipem.

K burgerům se navíc skvěle hodí i domácí hranolky z trouby.

Pikantní kečup – na jednu větší sklenici

  • 500 g rajčat nakrájených na kostky
  • 1 cibule, nakrájená na proužky
  • 5 stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • 3 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 6 lžic vinného octa
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 2 lžičky soli

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Připravte si zapékací misku a vložte do ní rajčata. Přidejte česnek, cibuli, zázvor, ocet, olej, med, kajenský pepř, sůl a vše důkladně promíchejte.
  2. Dejte péct zhruba na 55 minut – rajčata trochu zkaramelizují. Poté nechte směs vychladnout a rozmixujte na hladkou pastu. Propasírujte přes hrubší cedník a nalijte do uzavíratelné sklenice. Kečup uchovávejte v lednici. 

Paprikový relish

  • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na nudličky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na nudličky
  • 1 červená paprika, nakrájená na nudličky
  • 6 lžic domácího pikantního kečupu
  • 5 lžic nasekané petržele
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, papriky a poduste je na skus. Nechte směs vychladnout.
  2. Poté přidejte pikantní kečup a petržel a vše promíchejte. 

Guacamole – ingredience a postup

Avokádový dip – ala guacamole:

  • 2 zralá avokáda
  • šťáva z 1 limety
  • 1 lžička soli
  • 1/4 cibule, nakrájené najemno
  • 1 rajče, nakrájené na drobné kostičky
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku, utřený

Postup: 

  1. Vložte avokáda do mixéru spolu se solí a limetkovou šťávou a umixujte na hladký krém. Následně přendejte do misky a přimíchejte cibuli, chilli vločky, rajče, zázvor a česnek.
  2. Takto připravený dip můžete skladovat v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Po prvním dni si můžete všimnout, že dip není z vrchu tak hezky zelený, jako při jeho výrobě. Stačí promíchat a nahnědlá barva zmizí.

Burgery

  • 500 g bio mletého hovězího masa
  • 1 malá cibule, nasekaná najemno
  • 1/2 lžičky hořčičného prášku
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • cca 150 g změklého ghí (můžete nahradit klasickým máslem, pokud nepotřebujete paleo/Whole30 verzi)

Postup

  1. Maso si před jeho přípravou vyndejte dostatečně dopředu z lednice, aby stačilo dosáhnout pokojové teploty (takto pracuji s každým kusem a druhem masa). V misce smíchejte maso s cibulí, hořčičným práškem, solí, pepřem, paprikou a petrželí.
  2. Svižně promíchávejte (nejlépe rukou) až vznikne hladká směs. Vmíchejte ghí a podle chuti ještě dosolte a připepřete. Pak si maso rozdělte na požadovaný počet dílů (dle velikosti housky, batátů.) a vytvarujte silnější placky.
  3. Placky přendejte na talíř/tác a přikryjte potravinovou fólií. A nechte je v lednici ztuhnout. Před tím, než je budete dávat na gril či pánev, je potřete lehce olivovým olejem a opékejte z každé strany zhruba 4 minuty. Maso nechte před podáváním chvilku (cca 3 minutky) odpočinout.

Obloha

  • baby špenát nebo listy římského salátu
  • cibule nakrájená na kolečka
  • opečené pláty batát/domácí housky

Klademe nejprve listy, následně maso, dip/relish, cibuli. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang