Musí se připravit nejprve paprikový relish. K tomu je ale nejprve zapotřebí si vyrobit domácí pikantní kečup. A ten je dobré udělat alespoň den předem. Pak už je to hračka. Pokud ale budete chtít zkusit nějakou rychlejší verzi, prostě vynechejte paprikový relish a vychutnejte si burgery například jen s avokádovým dipem.

Pikantní kečup – na jednu větší sklenici: 500g rajčat nakrájených na kostky 1 cibule, nakrájená na proužky 5 stroužků česneku, nakrájených na plátky 3 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru 6 lžic vinného octa 5 lžic medu 2 lžíce olivového oleje 1 lžička kajenského pepře 2 lžičky soli

Postup:

Předehřejte si troubu na 200°. Připravte si zapékací misku a vložte do ní rajčata. Přidejte česnek, cibuli, zázvor, ocet, olej, med, kajenský pepř, sůl a vše důkladně promíchejte.

Dejte péct zhruba na 55 minut – rajčata trochu zkaramelizují. Poté nechte směs vychladnout a rozmixujte na hladkou pastu. Propasírujte přes hrubší cedník a nalijte do uzavíratelné sklenice. Kečup uchovávejte v lednici. 

Paprikový relish: 1 červená cibule, nakrájená nadrobno 1 žlutá paprika, nakrájená na nudličky 1 zelená paprika, nakrájená na nudličky 1 červená paprika, nakrájená na nudličky 6 lžic domácího pikantního kečupu 5 lžic nasekané petržele 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, papriky a poduste je na skus. Nechte směs vychladnout. Poté přidejte pikantní kečup a petržel a vše promíchejte. 


img_0061-1707252

Guacamole – ingredience a postup

Avokádový dip – ala guacamole:

  • 2 zralá avokáda
  • šťáva z 1 limety
  • 1 lžička soli
  • 1/4 cibule, nakrájené najemno
  • 1 rajče, nakrájené na drobné kostičky
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku, utřený

Postup: 

Vložte avokáda do mixéru spolu se solí a limetkovou šťávou a umixujte na hladký krém. Následně přendejte do misky a přimíchejte cibuli, chilli vločky, rajče, zázvor a česnek.

Takto připravený dip můžete skladovat v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Po prvním dni si můžete všimnout, že dip není z vrchu tak hezky zelený, jako při jeho výrobě. Stačí promíchat a nahnědlá barva zmizí.

Burgery 500g bio mletého hovězího masa 1 malá cibule, nasekaná najemno 1/2 lžičky hořčičného prášku 3 lžíce nasekané petržele 1 lžička mleté sladké papriky 1 lžička soli 1/2 lžičky pepře cca 150 g změklého ghí (můžete nahradit klasickým máslem, pokud nepotřebujete paleo/Whole30 verzi)

img_5449-1651330

Postup:

Maso si před jeho přípravou vyndejte dostatečně dopředu z lednice, aby stačilo dosáhnout pokojové teploty (takto pracuji s každým kusem a druhem masa). V misce smíchejte maso s cibulí, hořčičným práškem, solí, pepřem, paprikou a petrželí.

Svižně promíchávejte (nejlépe rukou) až vznikne hladká směs. Vmíchejte ghí a podle chuti ještě dosolte a připepřete. Pak si maso rozdělte na požadovaný počet dílů (dle velikosti housky, batátů.) a vytvarujte silnější placky.

Placky přendejte na talíř/tác a přikryjte potravinovou fólií. A nechte je v lednici ztuhnout. Před tím, než je budete dávat na gril či pánev, je potřete lehce olivovým olejem a opékejte z každé strany zhruba 4 minuty. Maso nechte před podáváním chvilku (cca 3 minutky) odpočinout.

Obloha:

  • baby špenát nebo listy římského salátu
  • cibule nakrájená na kolečka
  • opečené pláty batát/domácí housky

Klademe nejprve listy, následně maso, dip/relish, cibuli. 

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang