Kombinace dýně a karamelové pomazánky Lotus Biscoff jenaprosto boží (nebo ďábelská?). Jen trochu váhám s názvem, protože jsem přeci jenom použila trochu tvarohu, takže už to není plnokrevný cheesecake a může to být jeden z jednoduchých narozeninových dortů.

Podzimní dýňovo-karamelový sýrový dort 

Ingredience: 

  • 150 g másla o pokojové teplotě 
  • 95 g krupicového cukru 
  • 30 g mandlové mouky 
  • 2 špetky soli 
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty (nebo semínka vyškrábnutá z 1/4 vanilkového lusku) 
  • 1 vejce 
  • 250 g hladké mouky 

Náplň:

  • 400 g čerstvého sýra 
  • 300 g dýňového pyré 
  • 150 g měkkého tvarohu 
  • 150 g pomazánky Lotus Biscoff 
  • 100 g krupicového cukru 
  • 5 vajec 
  • 50 g mouky 

Na dokončení:

  • 100 g pomazánky Lotus Biscoff 
  • 1/2 balíčku nadrcených sušenek Lotus Biscoff 

Postup

Do mísy robotu nasypte máslo nakrájené na kostičky, krupicový cukr, přes síto prosetou mandlovou i hladkou mouku, sůl, vanilkovou pastu a vejce. Pomocí plochého nástavce a na nejnižší rychlost zpracovávejte, dokud těsto nezačne tvořit celistvou kouli. Tu rozdělte na poloviny, zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny do lednice odpočinout. Na tento dort budete potřebovat pouze jednu polovinu. Druhou si po zchlazení uložte do mrazáku a použijte jindy. 

Troubu rozehřejte na 140 °C. Formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení a nezapomeňte na boky. Papír na dně potřete tenkou vrstvou másla. Vychlazené těsto vyválejte do kruhu a přeneste do formy. Prsty ho pak umačkejte tak, aby bylo všude rovnoměrně rozprostřeno. Pečte 12 minut. Poté korpus nechte vychladnout ve formě. 

Troubu vyhřejte na 120 °C a na dno formy dejte nádobu s vodou. Do mísy robotu vložte čerstvý sýr, dýňové pyré, tvaroh, karamelovou pomazánku a cukr. Pomocí balonového nástavce dobře prošlehejte. Poté zašlehejte jedno po druhém všechny vejce a nakonec mouku (nezapomeňte ji prosít přes sítko).

Takto připravenou směs nalijte na předpečený korpus. Pečte přibližně 1 hodinu a 30 minut – hodně to záleží na vaší troubě. Hotový dort by měl být pevný na povrchu, ale ještě se při zaklepání trochu třást. Nechte dort dokonale vychladnout ve formě a poté ho dejte minimálně na 4 hodiny (klidně přes noc) do ledničky. 

Nahřejte karamelovou pomazánku a ozdobte jí povrch dortu. Já použila cukrářský sáček, ale samozřejmě to není nutnost. Nakonec dort můžete posypat drcenými sušenkami. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang