pexels-thiea-alhoz-5604812

S tímto světlým bylinkovým pestem chutná skoro všechno. Pesto je víc než jen doplněk k těstovinám, je to skutečně všestranný doplněk, stejně dobře se hodí na obalení zelených fazolek jako pod jehněčí masové kuličky s řeckým jogurtem nebo na míchaná vajíčka.

Ingredience

  • ½ šálku piniových oříšků
  • 85 g parmezánu, nastrouhaný (asi ¾ šálku)
  • 2 stroužky česneku, jemně nastrouhané
  • 6 šálků bazalkových listů (asi 3 svazky)
  • ¾ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Opékejte piniové oříšky na plechu, v polovině pečení je jednou přehoďte, dokud nezezlátnou, 5-7 minut.
  2. Přendejte je do kuchyňského robotu a nechte vychladnout. Přidejte sýr a česnek a mixujte, dokud nebudou jemně namleté, asi 1 minutu. Přidejte bazalku a opět přiklopte.
  3. Za chodu motoru přidávejte pomalým a plynulým proudem olej, dokud pesto nebude převážně hladké, jen s několika zelenými skvrnami, asi 1 minutu. Dochuťte solí.
  4. Pesto lze připravit 1 den předem. Doplňte olejem, abyste zabránili zhnědnutí. Skladujte v zakryté nádobě (dodatečné pokapání olejem na povrchu pomůže zabránit oxidaci) a dejte do chladu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang