Mám pro vás jeden menší typ na víkendovou snídani a slabším povahám by ten příval chuti na sladké třeba nemusel udělat dobře. Inovativnost receptu sice není převratná, ale svým blízkým jím o víkendovém ránu úsměv na tváři zaručeně vykouzlíte! Tak přimhuřte oko a nechte si chutnat!

Ricottovo-podmáslové kakaové lívanečky s vanilkovým krémem a ovocem

Ingredience:

  • 250 g ricotty
  • 250 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vejce 
  • 160 g špaldové mouky
  • 15 g holanského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 – 2 hrnky čerstvého nebo mraženého bobulového ovoce

Vanilkový krém:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g lučiny
  • 1 lžička vanilkové pasty

Borůvková omáčka:

  • hrst mražených borůvek
  • borůvkový, javorový nebo agávový sirup

K podávání:

  • borůvky
  • maliny
  • červený rybíz

Postup

Ricottu, podmáslí, vanilkový extrakt a žloutky šlehejte, dokud se nespojí v krásně hladkou směs. Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a přidejte cukr. Sypkou směs vmíchejte do tekuté a dokonale spojte. Bílky se solí vyšlehejte do pevného sněhu a ručně stěrkou vmíchejte do kakaového těsta. Nakonec do těsta přimíchejte bobulové ovoce. Rozpalte pánev a lžící tvořte na rozpálené pánvi lívanečky a opékejte dozlatova z obou stran. 

Podávejte s vanilkovým krémem připraveným smícháním jogurtu, lučiny (či krémového sýra) a vanilkové pasty (tu lze nahradit dření vanilkového lusku a špetkou cukru nebo s přivřenýma očima i vanilkovým cukrem) a borůvkovou omáčkou připravenou z lehce rozvařených borůvek a vašeho oblíbeného sirupu. Ozdobte ovocem podle vaší chuti.

Tak pěkný závěr pracovního týdne (ehm, ten lehký nesoulad slov pěkný a pracovní se vám nezdá) a pokud tu u toho počítače nepojdu krutou smrtí, tak se o víkendu vrátím! A se mnou. přijde zákon! No dobře, tak se mnou. přijde jídlo.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang