Na začátku každého nového roku si dávám předsevzetí, že letos už opravdu budu zavařovat jak divá. Pak přijde léto a já poraženě přiznávám, že na to jaksi není čas. Letos se musím pochválit, jelikož jsem zatím vyráběla bezinkový curd, bezinkovou šťávu a teď dokonce – světe div se – rybízovou marmeládu. Na vysvětlenou toho údivu – já rybíz nejím. Je na mě moc kyselý a když se mu můžu vyhnout, tak to udělám.

Naproti tomu takové jahody. Jenže jahodovou sezónu jsem letos opět prošvihla a tak mě „zachránil“ kolega, který mi jednoho dne donesl do práce obří mísu plnou rybízu a „Na, udělej s tím něco“. A já se zhrozila, ale pak jsem si řekla – challenge accepted – a vymyslela tuhle osvěžující, hezky sladkou a snesitelně kyselou marmeládu.

Na 2 kg červeného rybízu budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 2 pytlíky Gelfixu (poměr 2:1)
  • svazek máty + 20 lístků
  • zavařovací sklenice (odhadem tak 5 – 6 menších marmeládových)

PS: pokud mate rybízu víc, jednodušše ho zvažte a upravte poměr podle toho (čili na 1 kg je to 0,5 kg cukru, 1 gelfix a trocha máty).

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte omytý rybíz, svazek máty a malou skleničku vody. Přiklopte pokličkou a na malém plameni vařte až bude rybíz měkký (mně to trvalo cca 15 minut, poznáte to tak, že jde hezky rozmačkat)

  2. Poté přeceďte přes hustý cedník do menšího hrnce a dejte na mírný plamen.
  3. Teď už postupujte podle návodu na Gelfixu (nebo jiném želírovacím přípravku) – 1 pytlíček smíchejte se 2 lžícemi cukru a postupně zamíchejte do rybízu. Poté druhý a vařte minutu. Dále přidejte zbylý cukr a za stálého míchání vařte 5 minut.
  4. Nakrájejte lístky máty na male kousíčky a po odstavení marmelády z ohně je vmíchejte
  5. Marmeládou naplňte připravené sklenice, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru

POZOR – buďte velmi opatrní při manipulaci s horkou marmeládou! Používejte chňapky, nebo utěrky, rozhodně nesahejte na právě naplněné sklenice rukama.

Mameláda může mít hodně příchutí, tady chutný recept na šípkovou marmeládu.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang