Slané koláče jsou úžasné jako hlavní jídlo, ale skvěle se hodí jako vydatná svačinka nebo snídaně. Oblíbeno jsou pro jejich variabilitu. Zajdete si na trh, nakoupíte sezónní zeleninu, čerstvé sýry nebo vejce od farmáře a upečete z nich koláč. Doma sklidíte nejedno slovo chvály. Úplně nejlepší pak jsou zdravé slané dýňové koláče v době dýňové sezóny, to je pak volba jasná.

Zdravější varianta je pak u tohoto slaného dýňového koláče ze špaldové mouky, tato mouka je daleko zdravější a chutnější. Těsto nemá nijak výraznou chuť a můžete ho tedy využít i při přípravě mnoha dalších sladkých i slaných receptů. Zkuste přidat trošku skořice a lžičku medu a rázem máte zdravý základ třeba na tartaletky.

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce vody

Na náplň:

  • 1/2 větší dýně hokaido
  • olivový olej
  • snítka šalvěje
  • 3 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g ovčí ricotty (nebo oblíbeného čerstvého sýra)
  • sůl, pepř
  • hrst baby špenátu

A jak budeme postupovat?

Postup

Začneme přípravou těsta. Do mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutek, tři lžíce studené vody a rukama vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme ho v lednici alespoň půl hodiny odpočívat.

Dýni omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silné měsíčky. Na plechu s pečícím papírem je zakápneme olivovým olejem a bohatě posypeme nahrubo posekanými lístky šalvěje. Lehce osolíme a opepříme a vše promícháme. Dýni pečeme při 180 stupních asi 20 minut, aby lehce změkla.

Zatímco se dýně peče, připravíme si cibulovou náplň. Cibuli nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která necháme pomalu restovat na trošce oleje. pozor aby cibule nezhnědla a nespálila se, chceme aby pouze zesládla. Ke konci přihodíme hrst posekané šalvěje, plátky česneku a ještě několik minut restujeme.

Odpočaté těsto rozválíme na velikost formy a důkladně ho natlačíme na její dno i strany. Dno propícháme vidličkou a dáme korpus na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Mezitím rozmixujeme přibližně 1/4 upečené dýně s 50 g ricotty. Touto směsí potřeme dno upečeného korpusu, na ní rozprostřeme cibulovou směs. Nakonec na celý slaný dýňový koláč poklademe upečené plátky dýně, rozdrobíme ricottu nebo čerstvý sýr a necháme ještě na 20 minut zapéct.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang