Špaldový koláč se sýrovou náplní a brokolicí

DezertyKoláče a buchtyKrémy, polevy a náplněSlané koláčeSýry

Milujete čerstvé nadýchané pečivo z bílé pšeničné mouky, ale dobře víte, že se zdravým jídelníčkem se zrovna nekamarádí? Pak je tento recept právě pro vás. Špaldová mouka je skvělou alternativou, díky které si můžete pochutnat a nebudete mít po její konzumaci břicho nafouklé jako balon.

Těsto koláče mi po prvním soustu připomnělo chuť italské focacci. Nadýchané, jemné a díky jogurtu krásně vláčné. Doplněné náplní z ricotty, čerstvého tymiánu a brokolice vytváří skvělé jídlo, které je vhodné jako vydatný oběd nebo jen jako lehké pohoštění pro přátele.

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g bílého hustého jogurtu
  • 270 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 200 g ricotty
  • 2 velká vejce
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1/3 brokolice
  • 30 g sýru grana padano

A jak na to?

Postup přípravy

Jako první si necháme lehce povařit růžičky brokolice, abychom se později nezdržovali. Příprava samotného koláče je velmi jednoduchá. Nejprve si z bílého jogurtu, špaldové mouky, soli a olivového oleje připravíme těsto. Mě se osvědčil postup, kdy jsem do mísy dala jogurt, přidala cca 2/3 mouky, olej, jedlou sodu a sůl (té se opravdu nebojte, jinak bude těsto mdlé). Vznikne lepivé těsto, do kterého postupně zapracujeme zbytek mouky.

Finální těsto by mělo být pružné a nemělo by nijak výrazně lepit. Hotové těsto dáme zatím odpočívat do lednice a připravíme si náplň. Ricottu rozšleháme společně s vejci na hladký krém. Ochutíme pořádnou porcí bylinek (nejlépe čerstvých) a dle chuti osolíme a opepříme.

Pečící formu vyložíme pečícím papírem a doprostřed umístíme těsto, které pomocí navlhčených prstů roztáhneme k okrajům, kde vytvoříme nepatrně vyšší okraj. Pomocí stěrky rozetřeme na těsto sýrovou směs, poklademe růžičkami brokolice a posypeme strouhaným sýrem grana padano.

Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 10 – 15 minut. Hotový je koláč ve chvíli, kdy okraje krásně zezlátnou.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang