Recept na vepřové maso ve sladkokyselé omáčce

Hlavní jídlaMasoOmáčkyVepřové maso
veprove-maso-ve-sladkokysele-omacce

Nejlepší recept na sladkokyselé vepřové maso: dvojí namáčení a dvojí smažení pro extra křupavost, kukuřičná mouka místo mouky.

Ingredience

Křehčené marinované vepřové maso:

  • Vepřová pečeně (krkovice, límec) nebo plecko nakrájené na 2cm kostky
  • 1/2 cibule, jemně nastrouhaná
  • 1 lžička česneku, jemně nastrouhaná
  • 1 lžička zázvoru, jemně nastrouhaná
  • 3/8 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Na obalení a smažení:

  • 5 lžic kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu – pro vmíchání do směsi
  • 1/2 šálku kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu – na obalení
  • 2 – 3 šálky rostlinného nebo řepkového oleje

Sladkokyselá omáčka:

  • 1/3 šálku bílého cukru
  • 1/3 šálku jablečného octa (nebo 1/4 šálku normálního bílého octa)
  • 3 lžíce ananasové šťávy (nejlépe bez přidaného cukru)
  • 3 lžíce kečupu
  • 1/2 lžičky worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička ústřicové omáčky
  • 4 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
  • 1/2 šálku vody

Závěrečná úprava:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 2 lžičky zázvoru, jemně nasekané
  • 1 cibule (střední), nakrájená na 2,5 cm kostky
  • 1/2 červené papriky (velké), nakrájené na 2,5 cm kostičky
  • 1/2 zelené papriky (velké), nakrájené na 2,5 cm kostky
  • 1 šálek kousků ananasu

Postup

  1. Vepřové maso nakrájejte a smíchejte s marinádou. Marinujte 18 až 24 hodin.
  2. Obalení č. 1: Do vepřového masa vmíchejte 5 lžic kukuřičné mouky a nechte 5 minut odležet.
  3. Obalení č. 2: 1/2 šálku kukuřičné mouky rozetřete v mělké misce. Vepřové maso obalíme, přebytečnou mouku oklepeme a dáme na talíř.
  4. Kukuřičnou mouku si nechte pro případ, že byste ji potřebovali těsně před smažením znovu poprášit.
  5. Smažení č. 1: Do velkého hrnce nalijte tolik oleje, aby byl hluboký 2,5 cm. Zahřejte na 180 °C (nebo dokud vepřové maso nezačne okamžitě prskat, když ho ponoříte).
  6. Vepřové maso smažte po částech, přičemž dbejte na to, aby nebylo v hrnci přeplněné, po dobu 3 minut, dokud nezezlátne. Nechte okapat na mřížce. Tento krok slouží pouze k upečení vepřového masa.
  7. Smažení č. 2: Mírně zesilte sporák a zahřejte olej na 200 °C. Smažte 1 a 1/2 minuty, nebo dokud není vepřové maso sytě zlatavé a křupavé. Přendejte na mřížku a opakujte se zbývajícím vepřovým masem.
  8. Vložte všechny ingredience na omáčku kromě vody do misky. Smíchejte, dokud se nespojí, a poté přilijte vodu.
  9. Na velmi velké pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni.
  10. Přidejte česnek, zázvor a cibuli, míchejte 1 a 1/2 minuty. Přidejte papriku a míchejte 2 minuty.
  11. Přidejte omáčku a ananas a nechte ji rychle vařit. Vařte 2 minuty, dokud nezhoustne – když přetáhnete lžíci po dně, měla by se krátce objevit cestička.
  12. Po 10 vteřinách vyklopte: Přidejte vepřové maso a rychle ho promíchejte, aby se obalilo – stačí 10 vteřin.
  13. Podávejte co nejdříve. Nalijte na talíř a ihned podávejte. Zůstane křupavé asi 5 minut, pak začne měknout, ale stále má pevný obal.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang