karolina-kolodziejczak-pgoiplh_jcg-unsplash

Tento recept na zelné závitky je starý více než 80 let. Zelné závitky se navíc dobře mrazí.

Ingredience

  • 2 šálky nevařené dlouhozrnné rýže
  • 4 šálky vody
  • 2 velké hlávky hlávkového zelí
  • 1 šálek vody
  • 2 nakrájené cibule
  • 3 lžíce másla
  • ¾ šálku nevařené dlouhozrnné rýže
  • 500 g extra libového mletého hovězího masa
  • 250 g vepřové klobásy
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky sušeného kopru
  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky bílého cukru
  • 1 (800 ml) plechovka celých loupaných rajčat i s tekutinou
  • 1 (750 ml) plechovka kondenzované rajčatové polévky
  • 8 bobkových listů

Postup

  1. Rýži důkladně omyjte. Smíchejte rýži se 4 šálky vody ve středně velkém hrnci a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud se všechna voda nevstřebá, asi 20 minut.
  2. Mezitím očistěte zelí. Jednu hlávku vložte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Do nádoby nalijte 1/2 šálku vody, přikryjte ji a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon po dobu 10 minut.
  3. Zelí opatrně otočte a přikryté vařte dalších 10 minut. Nechte zelí odstát, dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat, poté opatrně oddělte listy a odstraňte tvrdé části. Stejným způsobem uvařte i druhou hlávku.
  4. Na 3 lžících másla osmahněte 1/2 cibule a nechte zesklovatět (nesmí zhnědnout). Ve velké míse smíchejte uvařenou a neuvařenou rýži, uvařenou a neuvařenou cibuli, mleté hovězí maso, vepřovou klobásu, česnek, kopr, sůl, černý pepř a cukr. Promíchejte, dokud se směs nespojí.
  5. Na každý list zelí dejte asi 2 lžíce směsi. Jeden konec zelného listu přeložte přes směs, konce srolujte a zastrčte, aby náplň nevypadla.
  6. Předehřejte troubu na 175 °C. Zbylé zelné listy položte na dno dvou zapékacích misek. Uspořádejte zelné závitky v jedné vrstvě tak, aby byly těsně u sebe.
  7. V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmačkejte rajčata a kondenzovanou rajčatovou polévku. Rajčatovou směs nalijte na zelné závitky, dokud nejsou zakryté. Na omáčku v každé misce položte 4 bobkové listy. Každou misku pevně přikryjte fólií.
  8. Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny. Před odstraněním alobalu vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout. Podávejte horké.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang