Nejlepší čokoládový dort – recept

Čokoládové dortyDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyZákusky

Čokoládový dort je výtečným způsobem, jak oslavit sladké chvíle a potěšit své chuťové buňky. Tato pochoutka má bohatou historii a je oblíbená po celém světě.

V tomto článku se podíváme na recept na čokoládový dort, jeho servírování, historii a některé z jeho potenciálních benefitů.

Historie vláčného čokoládového dortu

Čokoláda, která je hlavní složkou čokoládového dortu, má tisíce let historie. První čokoláda byla konzumována Mayskými a Aztéckými civilizacemi v Latinské Americe.

Byla to ovšem hořká čokoláda, až později, po příchodu do Evropy, byla čokoláda kombinována s cukrem a máslem, což vedlo k vytvoření prvního čokoládového dortu. Od té doby se recepty a variace na čokoládový a karamelový dort vyvíjely po celém světě.

Čokoládový dort
Čokoládový dort podávejte se šlehačkou a čerstvými jahodami nebo malinami.

Čokoládová poleva na dort nebo čokoládová ganache

  • Čokoládová poleva: Čokoládová poleva je krémová, sladká a roztíratelná poleva, která se skvěle hodí na potahování dortů, cupcakes a sušenek. Hodí se také k vytváření ozdobných vzorů. Pro veganskou variantu využijte kokosové mléko.
  • Čokoládová ganache: Čokoládová ganache má za tepla lesklou konzistenci a lze ji použít jako polevu na dorty, cupcakes a zákusky. Když vychladne a zhoustne, lze ji použít k potahování nebo plnění dortů. Je univerzální a lze ji použít v různých receptech na dezerty.

Volba mezi čokoládovou polevou a ganache závisí na vašich preferencích a konkrétním použití. Pokud chcete mít hladký, lesklý povrch nebo náplň do dortu, je ganache skvělou volbou.

Chcete-li roztíratelnou polevu se sladší chutí, zvolte čokoládovou polevu. Čokoládový dort je perfektní volbou pro dvoupatrový dort nebo svatební dort.

Zdravotní benefity konzumace čokoládového dortu

I když čokoládový dort není zrovna superpotravinou, má několik pozitivních aspektů. Čokoláda obsahuje flavonoidy, které mohou mít antioxidantní účinky. Navíc může čokoláda zlepšit náladu, protože obsahuje látky, které podporují tvorbu endorfinů.

Samozřejmě byste neměli jíst čokoládový dort příliš často, protože obsahuje hodně cukru a kalorií, a nadměrná konzumace může mít negativní vliv na vaše zdraví.

Nejlepší čokoládový dort
Klíčem k nejlepšímu čokoládovému dortu je posyp nadrcenými oříšky.

Servírování nejlepšího čokoládového dortu

Čokoládový dort je výborný samotný, ale můžete jej také podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačkou nebo čerstvým ovocem. Tato sladkost je vhodná pro různé příležitosti, od oslav narozenin až po romantické večeře.

Recept na čokoládový dort

Dokonalý, jemný a rozplývající se čokoládový dort s neodolatelně čokoládovým krémem. Recept na tento korpus můžete také využít pro přípravu čokoládová cake pops.

Ingredience na čokoládový dort

  • 200 g kvalitní čokolády (70% kakaa)
  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 4 velká vajíčka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 200 g tmavé čokolády
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky instantní kávy (volitelné pro zvýraznění čokoládové chuti)

Postup na čokoládový dort

  1. Rozpustíme čokoládu a máslo nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě. Nechte vychladnout.
  2. Do mísy vložíme cukr a přidáme vajíčka. Šleháme směs, dokud není pěnivá.
  3. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a máslo, vanilkový extrakt a špetku soli. Důkladně promícháme.
  4. Do směsi postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a mícháme, dokud nedostaneme hladké těsto.
  5. Těsto nalijeme do dortové formy (ideálně s výškou a odnímatelným dnem) a pečeme při 180°C po dobu 30-35 minut, nebo dokud dort není pevný, ale střed stále mírně vlhký.
  6. Mezitím si připravíme krém. Rozpustíme tmavou čokoládu a smetanu na šlehání nad vodní lázní, přidáme másla a, pokud chceme, instantní kávu. Krém necháme vychladnout a ztuhnout.
  7. Hotový dort necháme zcela vychladnout a poté jej překrojíme na dvě části. Spodní část potřeme částí krému, položíme druhou část a celý dort potřeme zbytkem krému. Můžeme ozdobit naší oblíbenou čokoládou nebo ovocem.
Zdravý čokoládový dort
Zdravý čokoládový dort připravíte z kvalitního kakaa a rozmixovaných ovesných vloček.

Nejlepší čokoládový dort – recept

Nejlepší čokoládový dort je subjektivní záležitost, protože každý má jiné preference ohledně chuti a textury. Nicméně, následující recept je známý pro svou bohatou čokoládovou chuť a měkkou, vláčnou konzistenci. Tento recept je pro jeden dort o průměru 22-24 cm.

Ingredience na nejlepší čokoládový dort

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek podmáslí
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek vroucí vody
  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 1 a 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 5 šálků moučkového cukru
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ingredience na nejlepší čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte pekáč.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. K suchým přísadám přidejte vejce, podmáslí, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud nebude těsto hladké a dobře spojené.
  4. Vmíchejte vroucí vodu, dokud se těsto dobře nepromísí. Těsto bude řídké, ale to nevadí.
  5. Těsto nalijte do připravené formy na pečení.
  6. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte ve formě zcela vychladnout.
  7. Do velké mísy prosejte kakaový prášek, abyste odstranili případné hrudky.
  8. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo do krémové konzistence.
  9. Do másla postupně přidejte prosátý kakaový prášek, moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud není poleva hladká a krémová.
  10. Sestavte.
  11. Po vychladnutí dortu rovnoměrně rozetřete polevu.
  12. Podle potřeby můžete dort ozdobit čokoládovými hoblinkami, posypem nebo jiným zdobením.
  13. Nakrájejte a podávejte lahodný domácí čokoládový dort.
Čokoládový dort recept
Jiným způsobem aranžování čokoládového dortu mohou být čokoládové hoblinky.

Zdravý čokoládový dort – recept

Pokud hledáte zdravější recept na čokoládový dort s nižším obsahem cukru a tuku, který je přesto chutný, zvažte jeho upravenou verzi. Tento recept snižuje obsah cukru a obsahuje zdravější přísady, aniž by byla obětována čokoládová chuť.

Ingredience na zdravý čokoládový dort

  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/2 šálku kokosového cukru (nebo přírodního sladidla dle vašeho výběru, například medu nebo javorového sirupu)
  • 1/4 šálku neslazeného jablečného pyré
  • 1/4 šálku obyčejného řeckého jogurtu
  • 1/4 šálku neslazeného mandlového mléka (nebo jakéhokoli mléka dle vašeho výběru)
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku kokosového oleje (nebo jiného zdravého oleje, například avokádového)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku obyčejného řeckého jogurtu
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2-3 lžíce medu nebo javorového sirupu (upravte podle chuti)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup na zdravý čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou kulatou dortovou formu.
  2. Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte kokosový cukr, jablečné pyré, řecký jogurt, mandlové mléko, vejce, kokosový olej a vanilkový extrakt, dokud se dobře nespojí.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali.
  5. Nalijte těsto do připravené dortové formy a uhlaďte povrch.
  6. Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyjměte koláč z trouby a nechte jej asi 10 minut vychladnout v pekáči, než jej přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
  7. V míse smíchejte řecký jogurt, kakaový prášek, med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká čokoládová poleva. Sladkost upravte podle svých představ.
  8. Po úplném vychladnutí dortu rozetřete polevu po jeho povrchu.
  9. Dort můžete ozdobit čerstvými lesními plody, nasekanými ořechy nebo posypat kakaovým práškem, abyste mu dodali chuť a texturu.
Čokoládový dort s mascarpone
Čokoládový dort s mascarpone lze perfektně spojit s oreo sušenkami.

Čokoládový dort s mascarpone – recept

Čokoládový dort s polevou z mascarpone je úžasnou kombinací bohaté čokoládové chuti a krémové, lehce pikantní dobroty sýru mascarpone.

Ingredience na čokoládový dort s mascarpone

  • 1 a 3/4 hrnku univerzální mouky
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek podmáslí
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek vroucí vody
  • sýr mascarpone asi 1 šálek, změklý
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup na čokoládový dort s mascarpone

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte dvě kulaté dortové formy. Dno vyložte pergamenovým papírem pro snadné vyjmutí.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. K suchým přísadám přidejte vejce, podmáslí, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Přilijte vroucí vodu a míchejte, dokud nebude těsto hladké. Těsto bude řídké; to nevadí.
  5. Těsto rozdělte rovnoměrně do připravených dortových forem.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláčů nevyjde čistá.
  7. Vyjměte koláče z trouby a nechte je 10 minut vychladnout ve formě. Poté je vyjměte z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.
  8. V míse vyšlehejte změklý sýr mascarpone a máslo do krémové konzistence.
  9. Postupně přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Pokračujte ve šlehání, dokud nebude poleva hladká a nadýchaná.
  10. Po úplném vychladnutí položte jednu vrstvu dortu na servírovací talíř.
  11. Na první vrstvu dortu naneste velkou vrstvu mascarpone polevy.
  12. Na ni položte druhou vrstvu dortu a zbývající polevou potřete vrchní část a boky dortu.
  13. Podle potřeby můžete dort ozdobit dalšími čokoládovými hoblinkami, kakaovým práškem nebo čokoládovými lupínky.
  14. Dekadentní čokoládový dort s mascarpone polevou nakrájejte a podávejte.

TIP: Další dort ze tří ingrediencí je třeba dort Pavlova. Není nad starý dobrý krtkův dort s lahodnou kombinací banánů a stracciatellové náplně. Lze si ho připravit i doma, třeba jako krtkův dort na plech.

Výborný čokoládový dort je kulinářským zážitkem, který se může stát oblíbeným dezertem pro mnoho lidí. Ať už ho připravíte pro oslavu nebo pro potěšení svých blízkých, tento dort vám určitě zpříjemní den a potěší vaše chuťové buňky. Navíc, s historií čokolády a jejími potenciálními benefity, si můžete dopřát tento sladký luxus s vědomím, že jde o více než jen dezert.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang