Bílá omáčka z klobás – recept

Hlavní jídlaOmáčkyOmáčky a dipySlané receptyUzeniny
pexels-pixabay-357576

Toto jsou nejlepší recepty na omáčku z klobás. Servírovat ji můžete prakticky s jakoukoliv přílohou a máte vyřešený rychlý oběd či večeři během pár minut.

V tomto článku naleznete různé varianty receptu na klobásovou omáčku spolu s klobásovou pomazánkou a netradičním klobásovým dortem.

Klobásy

Klobása je základním pokrmem v mnoha zemích světa. Vyrábí se z mletého masa, jako je hovězí, vepřové nebo drůbeží, v kombinaci se solí, kořením a dalšími dochucovadly a konzervanty (např. konzervant E250). Může také obsahovat plnidla, například strouhanku nebo obiloviny.

Tyto složky jsou zabaleny do obalu nebo kůže, která je vyrobena ze střev nebo jiných materiálů, jako je kolagen a celulóza.

Zajímavé je, že způsob přípravy uzenin mění jejich nutriční složení, což znamená, že některé postupy přípravy jsou pro vaše zdraví vhodnější než jiné. Jiné způsoby mohou dokonce zvýšit vaše vystavení toxickým sloučeninám.

Klobásy patří mezi základní pokrm po celém světě.

Jak uvařit klobásy?

Klobásy jsou všestrannou potravinou, kterou lze připravit mnoha způsoby. Zde je přehled některých nejoblíbenějších způsobů.

Vaření a pečení jsou nejzdravější způsoby přípravy klobás, zatímco smažení je nejméně zdravé kvůli přidaným tukům a kaloriím.

Uzeniny jako zpracované masné výrobky mohou zvyšovat riziko několika onemocnění. Toto riziko však můžete minimalizovat jejich správnou tepelnou úpravou a výběrem zdravějších druhů.

Vaření

Vaření je jedním z nejjednodušších způsobů domácí výroby párků. Klobásy uvaříte tak, že je jednoduše vložíte jednu po druhé do hrnce s vroucí vodou a necháte je vařit. Předvařené klobásy se vaří přibližně 10 minut, zatímco syrové mohou trvat až 30 minut.

Mějte na paměti, že vařené párky nebudou na povrchu hnědé a křupavé. Můžete je však následně opéct na pánvi s trochou oleje.

Grilování a opékání

Grilování a opékání jsou způsoby přípravy pokrmů při vysokých teplotách, které využívají suché teplo. Jejich hlavní rozdíl spočívá v tom, že při grilování je zdroj tepla pod pokrmem, při opékání nad ním.

Chcete-li klobásy grilovat, jednoduše je položte na gril a opékejte je 8-12 minut, přičemž je každých několik minut otáčejte, dokud nebudou rovnoměrně zbarvené.

Pro opékání je položte na pečicí pánev v troubě a nastavte její funkci na opékání. Opékejte je 5 minut a poté je otočte a opékejte dalších 5 minut.

Stojí za zmínku, že vysoké teploty při grilování i opékání mohou způsobit vznik potenciálně škodlivých sloučenin. Ty jsou spojovány s vyšším rizikem vzniku několika druhů rakoviny a s vyšším rizikem onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a kožní onemocnění.

Existují různé způsoby vaření klobás, mezi méně zdravé patří grilování a opékání.

Smažení

Smažení na pánvi a míchání zahrnuje vaření při vysoké teplotě na pánvi, ve woku nebo v hrnci. Zatímco při smažení se klobásy během vaření neustále obracejí nebo míchají, při smažení na pánvi se to obvykle neděje.

Klobásy na pánvi nebo za stálého míchání jednoduše opečte na plotně s trochou oleje, dokud nejsou z obou stran hnědé. V závislosti na jejich velikosti to trvá 10-15 minut.

Mezi zdravé oleje patří kokosový, olivový a avokádový olej a také máslo, protože se dobře udržují při mírných až vysokých teplotách a jsou bohaté na mikroživiny.

Zda jsou párky hotové, můžete zkontrolovat tak, že do jednoho z nich uprostřed říznete. Pokud je maso pevné, je hotové, ale pokud je růžové a řídké, potřebuje více času. Nakrájením na plátky nebo na másle můžete dobu vaření zkrátit.

Stejně jako grilování a opékání, i příliš dlouhé smažení klobás na pánvi nebo v pánvi může zvýšit riziko tvorby škodlivých sloučenin.

Fritování

Fritování spočívá v tom, že se jídlo během přípravy zcela ponoří do tuku. Ve většině případů se klobásy předem obalují v pečivu.

Klobásy se smaží tak, že se namočí do vaječné hmoty – kombinace rozšlehaných vajec a vody, smetany nebo mléka – a poté se obalí ve směsi strouhanky nebo těstíčka.

Do fritézy nalijte zdravý olej, například kokosový, olivový nebo avokádový, a zahřejte ji na 190 °C. Smažte párky 5 minut nebo dokud nejsou propečené.

Výše uvedené oleje jsou pro fritování ideální, protože mají obvykle střední až vysoký kouřový bod a jsou méně zpracované než jiné možnosti.

Ačkoli jsou klobásy smažené ve fritéze chutné, tento způsob výrazně zvyšuje celkové množství tuku a kalorií. Kromě toho může smažení ve fritéze zvyšovat riziko výskytu vysokých aromatických uhlovodíků a polycyklických aromatických uhlovodíků.

Pokud si tedy hlídáte váhu, příjem kalorií nebo celkový zdravotní stav, smaženým klobásám se raději vyhněte.

Pečení

Pečení je skvělý způsob, jak připravit křupavé klobásy, zejména ve větším množství.

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a položte klobásy na plech. Pečte je 15-20 minut pro menší klobásy nebo 30-40 minut pro větší klobásy a v polovině pečení je obraťte, aby rovnoměrně zhnědly a důkladně se propekly.

Pokud se vám zdá, že se párky v troubě příliš snadno vysuší, zkuste je předtím uvařit. Díky tomu zůstanou uvnitř šťavnaté i po upečení.

Klobásová omáčka – recept

Tento recept na sušenky s omáčkou využívá sušenky jumbo s podmáslím a drcené vepřové klobásy pro vydatnou a oblíbenou rodinnou snídani, která je hotová za pouhých 15 minut.

Ingredience na klobásovou omáčku

  • 1 chlazené jumbo podmáslové sušenky
  • 1 balení drobků z vepřové klobásy (rozdrcená)
  • ¼ šálku mouky
  • 2 a ½ šálku mléka
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Klobásovou omáčku podávejte se slanými sušenkami.

Postup na klobásovou omáčku

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Sušenky rozložte na nevymazaný plech 3 až 5 cm od sebe. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 13 až 15 minut.
  2. Mezitím na velké pánvi na středním ohni za častého míchání vařte klobásu, dokud se důkladně neprohřeje, asi 5 až 6 minut.
  3. Vmíchejte mouku, dokud se dobře nespojí. Postupně za stálého míchání přidávejte mléko, dokud omáčka nezhoustne a nezačne vřít.
  4. Snižte teplotu na středně nízkou; vařte a míchejte ještě 2 minuty. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Sušenky rozdělte na poloviny. Na každý z 8 talířů položte 2 půlky a přelijte je asi 1/3 šálku omáčky.

Recept na bílou omáčku z klobás

Nejlepší klobásová omáčka je nejjednodušší a nejchutnější venkovská omáčka (country omáčka) od nuly!

Ingredience na bílou omáčku z klobás

  • 500 g mleté vepřové klobásy
  • 2 lžíce másla
  • ⅓ hrnek mouky
  • 3 šálky mléka
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky kořeněné soli
  • ¼ lžičky soli, více podle chuti
  • 1 lžička černého pepře, více podle chuti

Postup na bílou omáčku z klobás

  1. Klobásu opečte na velké pánvi na středním plameni, dokud nezrůžoví.
  2. Přidejte na pánev máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
  3. Klobásu posypte moukou a 2 minuty míchejte.
  4. Do směsi klobásy a mouky pomalu přilévejte mléko a neustále šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  5. Vmíchejte koření. Omáčku ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  6. Ihned podávejte s oblíbenými sušenkami.

Klobásová pomazánka – recept

Pomazánka s klobásou je oblíbenou rodinnou svačinkou v chladných dnech. Tento předkrm ve venkovském stylu si zamilují zejména milovníci masa ve vaší rodině.

Ingredience na klobásovou pomazánku

  • 700 g vepřové klobásy
  • 2 a 1/2 šálku nakrájených čerstvých hub
  • 2 střední zelené papriky, nakrájené na kousky
  • 1 velké rajče, zbavené semínek a nakrájené na kousky
  • 1 střední červená cibule, nakrájená na kousky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 2 balení smetanového sýra nakrájeného na kostičky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • tortilla chipsy

Postup na klobásovou pomazánku

  1. Na velké pánvi na středním ohni uvařte a rozdrobte klobásu, dokud nezrůžoví a nechte ji okapat.
  2. Přidejte dalších 8 ingrediencí a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  3. Snižte teplotu na minimum, přidejte smetanový sýr a zakysanou smetanu. Vařte a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a dobře nespojí (nevařte). Podávejte teplé s domácími tortilla chipsy.

TIP: Pokud hledáte zdravější pomazánky, můžete zkusit ředkvičkovou pomazánku, cizrnovou pomazánku nebo čočkovou pomazánku.

Recept na klobásový dort

Pokud rádi mícháte klobásu se slanými palačinkami a sirupem, vyzkoušejte tento kořeněný dort s klobásou a kávou.

Ingredience na klobásový dort

  • 500 g vepřové klobásy
  • 1 a ½ šálku baleného hnědého cukru
  • 1 a ½ šálku bílého cukru
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 3 šálky prosáté hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička koření na dýňový koláč
  • 1 šálek studené, silné, uvařené kávy
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek nasekaných vlašských ořechů

Postup na klobásový dort

  1. Předehřejte troubu na 175 °C, vymažte a vysypte moukou 23centimetrovou formu na bábovku.
  2. Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut stát. Rozinky dobře slijte a osušte je utěrkou.
  3. Ve velké míse smíchejte klobásu, hnědý a bílý cukr. Míchejte, dokud se směs dobře nespojí. Přidejte vejce a dobře je rozšlehejte.
  4. V samostatné míse prosejte mouku, zázvor, prášek do pečiva a koření na dýňový koláč.
  5. Do kávy vmíchejte jedlou sodu.
  6. Do směsi s klobásami střídavě přidávejte moučnou směs a kávu a po každém přidání dobře vyšlehejte. Rozinky a vlašské ořechy vmíchejte do koláčového těsta.
  7. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané 23 cm bábovkové formy. Pečte při teplotě 175 °C hodinu a půl nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá.
  8. Nechte koláč 15 minut vychladnout a poté jej vyklopte na drátěnou mřížku.

TIP: Vyzkoušejte recept na slaný dort, vinnou klobásu v troubě nebo zapečené žampiony plněné klobásou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang