Ingredience

Chřest v „hlíně“:

  • 250g mletého krůtího masa od farmáře
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 3 lžíce strouhaného ovčího sýra gouda
  • 2 lžíce změklého ghí
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 velká lžíce nakrájené petržele
  • baby chřest zelený
  • olivový olej

Řepovo-celerová vyšlehaná půda:

  • 2 malé řepy
  • 1/4 velkého celeru
  • 1 velká snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce ghí

Petrželová majonéza:

  • 1 vejce
  • 200-250 ml olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • pepř
  • 2 lžičky hořčice bez cukru
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • -vše pokojové teploty

Dále:

  • řeřicha
  • očištěná a pokrájená zelenina – mrkev, ředkvičky
  • skořápky od šťastných vajíček
  • očištěné plato od šťastných vajíček
dsc_1211-4965820

Chřest v „hlíně“ – postup

Nejdříve je potřeba přichystat skořápky. Ty vložte do horké vody s octem a opatrně omyjte. Poté je dejte usušit/péct na pár minutek do trouby při střední úrovni (10-15min na 150°), aby se dokázaly zbavit případných nevítaných parazitů. Nenechte je tam moc dlouho, ať moc nezkřehnou. 

Rozvrhněte si skořápky do prolisů plat a do volných mezer rozmístěte řeřichu. Pokud máte kupovanou řeřichu ve vaničce, jednoduše nastříhejte její půdu a vložte do prolisu plata kam uznáte za vhodné. Připravte si zdobné cukrářské špičky se širokým otvorem a dva sáčky. 

Pro chřest v „hlíně“ je potřeba smíchat mleté maso s najemno nakrájenou cibulí, ghí, solí, pepřem, sýrem, petrželí a mletou sladkou paprikou. Nejlíp vám to půjde rukou, aby se všechno hezky spojilo.

Omyjte si baby chřest a připravte plech vyložený pečícím papírem. Vytvarujte si z masové směsi malé rádoby placky a obalte jimi konce chřestu tak, aby vám vytvořily na chřestu hroudičky/oválky. Vyložte na plech „na ležáka“.

Číhající konce chřestu zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete. Pečte v předem předehřáté troubě na 180° 10 minut. Poté teplotu zvyšte na 220° a pečte dalších 10 minut. Poté vyndejte a nechte vychladnout. 

Řepovo-celerová „půda“ a petrželová majonéza

Řepovo-celerová vyšlehaná „půda“. Řepy s celerem oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Dejte do hrnce a zalijte minimem vody (tak aby byla zelenina ponořená). Vodu osolte, přidejte celou snítku rozmarýnu, přiklopte poklicí a pomalu duste.

Duste přibližně 15-20 minut. Poté přendejte zeleninu do mixéru, přidejte ghí, špetku soli a pepře a asi 3 lžíce vody z hrnce. Rozmixujte na tužší pyré. Nechte vychladnout. Popřípadě vložte i do lednice. 

dsc_1229-2923012

Petrželová majonéza. Já ji připravuji v mixéru. Ale vystačíte si i s tyčovým mixérem s nástavcem metličky. Je potřeba mít všechny přísady pokojové teploty, aby se majonéza nezdrcla a povedla se.

Nejdříve vložte do mixéru/nádoby vejce, sůl, pepř, citrónovou šťávu a hořčici. Promixujte. A pak nastavte chod mixéru na lehký střední stupeň a pomalu postupně (nejlépe z nádoby se zobáčkem) přikapávejte za stálého mixování olivový olej dokud tam nenalijete celé množství.

To stejné platí pro mixování ručním mixérem. Jakmile dosáhnete konzistence majonézy, vmíchejte nasekanou petrželku a dejte vychladit do lednice.

Servírování. Do jednoho sáčku se zdobnou špičkou vložte pyré, do druhého majonézu. Naplňte jimi připravené skořápky. Do Řepovo-celerové „půdy“ vložte vychladlé Chřesty v „hlíně“ a do majonézy připravenou mrkev a ředkvičky. Servírujte do prostřed stolu s drinky. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang