barevny-salat-z-cervene-repy

Připravte si tento barevný salát plný chuti a vitaminů. Obsahuje superpotraviny jako je quinoa, avokádo, špenát a mrkev a ještě skvěle vypadá na talíři.

Ingredience

  • ½ hrnku nevařené quinoy, propláchnuté
  • 1 hrnek fazolí edamame
  • ⅓ hrnku plátkovaných mandlí
  • 1 středně velká syrová řepa, oloupaná
  • 1 střední až velká mrkev, oloupaná
  • 2 hrnky baleného baby špenátu nebo rukoly, nahrubo nasekané
  • 1 avokádo nakrájené na kostičky

Na zálivku

  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané čerstvé máty nebo koriandru
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • ½ až 1 lžička dijonské hořčice, podle chuti
  • ¼ lžičky soli
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. Nejprve quinou propláchněte pod tekoucí vodou po dobu jedné nebo dvou minut. Ve středně velkém hrnci smíchejte propláchnutou quinou a 1 hrnek vody.
  2. Směs přiveďte k mírnému varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Odstavte quinou z ohně a nechte ji 5 minut přikrytou odpočívat.
  3. Odklopte hrnec, slijte přebytečnou vodu a quinou načechrejte vidličkou. Odložte ji stranou, aby vychladla.
  4. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte fazole edamame a vařte, dokud se fazole nezačnou prohřívat, asi 5 minut. Slijte a dejte stranou.
  5. Na malé pánvi na středním plameni opékejte mandle za častého míchání, dokud nezačnou vonět a nezačnou na okrajích zlátnout, asi 5 minut. Přendejte je do velké mísy a nechte vychladnout.
  6. Řepu a mrkev nakrájejte najemno, nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
  7. Připravte si zálivku a všechny suroviny na ni vyšlehejte do emulze.
  8. V míse smíchejte opražené mandle, vařené fazole edamame, připravenou řepu a mrkev, nahrubo nasekaný špenát, avokádo nakrájené na kostičky a vařenou quinou.
  9. Nakonec směs pokapejte dresinkem (možná ho nebudete potřebovat všechen) a jemně promíchejte. Podle chuti dochuťte solí a černým pepřem. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang