fondan-2

Tyto bohaté, krémové a lahodné fondánové pochoutky jsou ideální pro zvláštní příležitosti nebo sváteční moučníky.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 15 minut
  • Celkem: 35 minut

Ingredience

  • 2 šálky bílého cukru
  • ½ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 4 lžíce nesoleného másla, nakrájeného na plátky
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Vymažte čtvercovou formu o rozměrech 20×20 cm.
  2. Do středně velkého hrnce dejte cukr a kakaový prášek, přilijte mléko a míchejte, dokud se nespojí. Nastavte teplotu na středně vysokou a neustále míchejte, dokud směs nezačne vřít.
  3. Snižte teplotu na minimum a do pánve vložte cukrářský teploměr. Směs nechte bez míchání vařit, dokud teplota změřená cukrářským teploměrem nedosáhne 114 stupňů °C, tedy asi 10 minut. Pokud nemáte cukrářský teploměr, vhoďte malé množství směsi do studené vody. Pokud se vytvoří měkká koule, která se po vyjmutí z vody a položení na rovný povrch zploští, je hotová.
  4. Odstavte z ohně. Nechte vychladnout na teplotu 43 °C, 50 až 70 minut. Během chladnutí fondán nerušte.
  5. Do fondánu přidejte máslo a vanilku. Šlehejte dřevěnou lžící, dokud se dobře nevstřebá a fondán neztratí lesk; nešlehejte příliš.
  6. Nalijte fondán do připravené formy a přitlačte, aby se zploštil. Nechte vychladnout při pokojové teplotě nebo v chladničce a poté nakrájejte na čtverce o velikosti 1 cm
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang